Ombudsman o slučaju Vujović: Djeca zloupotrijebljena u političke svrhe

“Zaštitnik nije imao uvid u program SUBNOR-a za obilježavanje ovog značajnog datuma, ali je prethodnih dana najavljeno u medijima da će se, između ostalog, u Podgorici održati i šetnja, kako bi se ‘predsjedniku Vlade pokazalo da Crna Gora slavi evropske vrijednosti’..." navodi se u dokumentu

16279 pregleda 83 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je grupa učenika cetinjske Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“, na čelu sa nastavnicom istorije, učestvovala u proslavi Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope u Podgorici “a koja je poprimila elemente političkog protesta, pa je zbog toga došlo do zloupotrebe djece u političke svrhe”.

“Zaštitnik nije imao uvid u program SUBNOR-a za obilježavanje ovog značajnog datuma, ali je prethodnih dana najavljeno u medijima da će se, između ostalog, u Podgorici održati i šetnja, kako bi se ‘predsjedniku Vlade pokazalo da Crna Gora slavi evropske vrijednosti’, pa je to po mišljenju Zaštitnika, dovelo do zloupotrebe djece u političke svrhe,” navodi se u dokumentu.

Ovaj slučaj odnosi se na nastavnicu istorije Sanju Vujović.

U dokumentu se ističe i da djecu treba učiti o antifašističkim vrijednostima kao i drugim vrijednostima iz crnogorske istorije.

“Međutim dovođenje učenika u situaciju da budu upotrijebljena u određene političke svrhe nije u skladu sa propisima i ciljevima obrazovanja,” piše u mišljenju ombudsmana.

U izjašnjenju Škole navodi se da je nastavnica imala saglasnost roditelja da djeca učestvuju u programu - proslavi. Zaštitnik nije imao uvid u saglasnost roditelja, “ali se pretpostavlja da su roditelji dali saglasnost za učešće djece u programu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i dana Evrope, a da nijesu imali u vidu da će skup poprimiti karakter političkog djelovanja.”

Smatraju i da je uprava škole ovom događaju trebala posvetiti dužnu pažnju.

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković dala je preporuku OŠ „Lovćenski partizanski odred“ da kontinuirano preduzima mjere i radnje radi uspješnog ostvarivanja ciljeva obrazovanja i vaspitanja kao bi spriječili eventualne zloupotrebe djece u političke i religijske svrhe.

Bonus video: