Amerikanci doniraju četiri patrolna čamca

Iz SAD dolazi do sada najveća konkretna materijalna podrška crnogorskoj vojsci, vrijedna 10,7 miliona dolara, iako su SAD u proteklih petnaestak godina izdvojile ukupno preko 17 miliona dolara

19142 pregleda 91 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora će uskoro, donacijom Sjedinjenih Američkih Država ukupne vrijednosi 10,7 miliona dolara, dobiti četiri moderna brza mala patrolna čamca sa pratećom opremom i rezervnim djelovima.

To će bti do sada pojedinačno najveća američka konkretna donacija vojne opreme Crnoj Gori, iako su SAD u proteklih petnaestak godina izdvojile ukupno preko 17 miliona dolara, prvenstveno na programe obuke i stručnog usavršavanja pripadnika crnogorskih oružanih snaga i bezbjednosnog sektora.

Što se Mornarice VCG tiče, ona je do sada od SAD dobila više manjih donacija u obliku nekoliko manjih plovila za specijalne, odnosno snage za protivminska dejstva, kao i ronilačke i druge opreme, ukupne vrijednosti nešto veće od pola miliona dolara. Predstojeća donacija četiri brza patrolna čamca biće, međutim, do sada najveći konkretan američki doprinos povećanju operativnih kapaciteta Mornarice - vida VCG u koji je crnogorsko Ministarstvo odbrane do sada najmanje ulagalao u smislu modernizacije i povećanja operativnih sposobnosti.

Ministarstvo odbrane SAD predstojeću donaciju plovila i opreme za Mornaricu Vojske Crne Gore realizovaće kroz američki Zakon o finansiranju izgradnje kapaciteta partnerskih stranih snaga bezbjednosti, preko Kancelarije za odbrambenu saradnju pri Ambasadi SAD u Crnoj Gori. Riječ je o dva lota opreme vrijedna ukupno 10.631.056 dolara. Prvi lot uključuje isporuku ukupno četiri nova brza mala patrolna čamca (FPB) tipa “Archangel 44”. Ove aluminijumske patrolne čamce kakvi se koriste u američkoj Obalnoj straži, raznim drugim bezbjednosnim službama, ali i stranim oružanim snagama koje su ih od SAD dobijale peroteklih godina, gradi kompanija “Safe Boat International” iz američke savezne države Vašington.

Patrolni čamci tipa ”Archangel 44” dugi su 13,4 i široki 4,26 metara, a gaz im iznosi samo 0,76 metara, što uz pogon izveden preko dva vodomlazna propulzora, a ne klasičnih propelera, plovilu omogućava da obavlja operacije i u ekstremno plitkim priobalnim vodama i ušćima rijeka. “Archangel 44” pogone dva dizel motora Cateprillar snage po 565 konja što plovilu težune samo nešto preko 12 tona, omogućava da postigne veliku maksimalnu brzinu od preko 45 čvorova.

Plovila krstare visokom ekonomskom brzinom od 30 čvorova sa kojima imaju maksimalni doplov od 300 nautičkih milja. Svaki brod opslužuje posada od četiri člana, a na “Archangel” se mogu ukrcati maksimalno do 24 čovjeka, što ovo plovilo čini pogodnim da se koristi i prilikom brzih intervencija za spasavanje brodolomnika na moru. Svaki “Archangel” koji će dobiti MVCG pojedinačne je vrijednosti 2,28 miliona dolara, a patrolni čamci će pored moderne elektronske navigacijsko-komunikacione opreme, biti opremljeni i najsavremenijim FLIR (forward looking infrared) termovizijskim uređajima za pretraživanje, od kojih svaki košta po 21 hiljadu dolara.

Uz patrolne čamce i FLIR uređaje, prvi lot donirane opreme čine i rezervni djelovi za plovila ukupne vrijednosti veće od milion dolara, te razna pateća i oprema za bezbjednost i spasavanje, te softver ukupne vrijednoti preko 422 hiljade dolara. Drugi lot donacije čini naoružanje za ove patrolne čamce sa pripadajućim rezervnim djelovima i priborom ukupne vrijednosti skoro 63.000 dolara, a riječ je o četiri teška puškomitraljeza M2 Browning kalibra 12,7 mm.

Mornarica VCG tiče je do sada od SAD dobila više manjih donacija u obliku nekoliko manjjih plovila za specijalne, odnosno snage za protivminska dejstva, kao i ronilačke i druge opreme, ukupne vrijednosti nešto veće od pola miliona dolara. Predstojeća donacija četiri brza patrolna čamca biće do sada najveći konkretan američki doprinos povećanju operativnih kapaciteta Mornarice - vida VCG u koji je crnogorsko Ministarstvo odbrane do sada najmanje ulagalao u smislu modernizacije i povećanja operativnih sposobnosti.

Bonus video: