CGO: Država Crna Gora se mora sjećati admirala Barovića

Iz CGO-a su kazali da je Barović pokazao šta je čojstvo i ostao svijetla tačka u dijelu mračne savremene istorije regiona

3480 pregleda 33 reakcija 11 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvala je Vladu, Skupštinu i relevantne subjekte da ukažu na važnost sjećanja na admirala Vladimira Barovića i na promociju univerzalne priče o časti, dignitetu i humanosti u vremenu nacionalizma i razaranja.

Danas je 30 godina od smrti Vladimira Barovića, kontraadmirala u jugoslovenskoj ratnoj mornarici i zamjenika zapovjednika Vojno-pomorske oblasti u Splitu, koji je 29. septembra 1991, na dan kada je postao drugi čovjek jugoslovenske mornarice, odlučio da sebi oduzme život umjesto da izvrši naredbu i bombarduje hrvatske gradove s mora.

Iz CGO-a su kazali da je Barović tim činom pokazao šta je čojstvo i ostao svijetla tačka u dijelu mračne savremene istorije regiona.

"Na žalost, ovaj čovjek i njegov čin su zaboravljeni u našoj javnosti".

"Kultura sjećanja je i jedan od stubova održivog mira i suživota na prostoru bivše Jugoslavije, a njen integralni dio su ljudi poput admirala Barovića, tim prije što su tako rijetki", naveli su iz CGO-a.

Bonus video: