NVO Carp: Skadarsko jezero mjesecima mirna luka za krivolovce, uprava NP izgleda želi da ga upropasti

Svakog dana pojavljuju se nove ekipe krivolovaca, koji zarađuju enormni novac, a nama ribolovcima ne daju da pecamo gdje smo godinama pecali i nalazili svoj mir", kazali su iz te NVO

6561 pregleda 40 reakcija 9 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Arhiva NP Skadarsko jezero
Skadarsko jezero, Foto: Arhiva NP Skadarsko jezero

Volonteri NVO Carp security group tvrde da je Skadarsko jezero mjesecima "mirna luka za krivolovce", a kao dokaz dostavili su i snimak krivolova napravljen prije tri dana, nedaleko od ribočuvarske kućice.

Objasnili su da je video zapis "izlova strujom u sred bijela dana na 500 metara od kućice ribočuvara", napravljen u rejonu Tankog rta.

Optužili su novu upravu Nacionalnog parka Skadarsko jezero da žele da unište taj biser prirode i pozvali predsjednika i potpredsjednika Vlade - Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića da reaguju na "katastrofalno ophođenje prema zajedničkom dobru".

"Nova uprava ne želi da sarađuje sa nevladinim sektorom, sportskim ribolovcima, ljubiteljima prirode i Skadarskog jezera. Oni izgleda žele da upropaste Skadarsko jezero. Svakog dana pojavljuju se nove ekipe krivolovaca, koji zarađuju enormni novac, a nama ribolovcima ne daju da pecamo gdje smo godinama pecali i nalazili svoj mir", kazali su iz te NVO.

Najavili su da će javno tražiti svoja prava i podsjetili da su ranijih godina u značajnoj mjeri uspjeli da suzbiju krivolov, ali da je to sve "palo u vodu".

"Za više od šest godina volonterskog rada izmjenile su se m noge uprave, a mi smo ostajali na istom mjestu, sa istim ciljem, bez politikanstva, Cilj nam je i danas isti, iako su krivolovci nama, a ne ribočuvarima ili zaposlenima u Upravi lomili kola, bušili čamce i palili kuće. Jezero ćemo sačuvati, a i ova uprava će proči", poručili su oni.

Direktorica NP Skadarsko jezero Jelena Kljajević kazala je da su netačne optužbe NVO Carp security group i da se radi o još jednoj njihovoj hajci.

Ona tvrdi da je u odnosu na prošlu godinu krivolov na jezeru smanjen za oko 70 odsto.

Kljajević je istakla i da je saradnju sa nevladinim organizacijama uspostavila već prvog radnog dana, ali da je sa tom NVO nije bilo moguće uspostaviti od kada im je saopšteno da ih NP Skadarko jezero neće plaćati kao što je to radio bivši direktor.

"Prvog radnog dana radnog sam uspostavila saradnju sa NVO sektorom. Sa svima smo imali sastanak, pa i sa njima, ali ono što smo zatekli kad smo došli jeste da je prethodni direktor njima davao ugovore o djelu i mjesečni iznos od 150 do 300 eura. Rekli smo im da se to više neće raditi, jer ako imamo svoju nadzornu službu nema ptrebe da plaćamo NVO sektor da bi radili posao koji njihov. Odatle kreće sva njihova hajka", tvrdi ona.

Kljajević je rekla i da sa svim ostalim nevladinim organizacijama sarađuju bez problema: "Što je lako provjerljivo".

"Ne smtatram da se treba plaćati nevladin sektor. Ribočuvarske službe su nadležnost Aleksanadra Bulatovića. Sasvim je moguće da se negdje i dogodi krivolov, jer je velika površina koju nadziru i pretpostavljam da su u tom trenutku bili na nekoj drugoj lokaciji. Oni (NVO CSG) mogu da tvrde sto god žele, ali to što nema i nije bilo krapa na crnom tržištu govori dovoljno o njihovim tvrdnjama. Znamo svi da se nijedna nelegalna radnja ne može stoprocentno suzbiti, ali krivolov je suzbijen za oko 70 odsto", rekla je Kljajević.

Bonus video: