Uhvaćeni krivolovci u Parku Prirode Ulcinjska solana: Imali dvije lovačke puške i redenike sa lovačkom municijom

"Krivolovci su privedeni i procesuirani u prostorijama Uprave policije Odjeljenja bezbjednosti u Ulcinju, a protiv jednog koji je pucao iz lovačke puške podnijeta je krivična prijava"

2814 pregleda 1 komentar(a)
Ulcinjska solana, Foto: Hajdana Ilić Božović
Ulcinjska solana, Foto: Hajdana Ilić Božović

Radnici obezbjeđenja u Parku prirode Ulcinjska Solana angažovani od strane JPNPCG, spriječili su vršenje krivolova i uhvatili dvojicu krivolovaca tokom redovne kontrole prostora, 26. septembra u ranim jutarnjim časovima, kaže se u saopštenju.

Dodaju da su ovom prilikom zatečena lica imala dvije lovačke puške koje su bile napunjene kao i redenike sa lovačkom municijom.

"Krivolovci su privedeni i procesuirani u prostorijama Uprave policije Odjeljenja bezbjednosti u Ulcinju, a protiv jednog koji je pucao iz lovačke puške podnijeta je krivična prijava", kazali su iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Iz NPCG su istakli kako zaštitari Ulcinjske solane naglašavaju da će svako lice u vršenju nezakonitih radnji kojima se ugrožava biodiverzitet područja odmah biti procesuirani.

"Ujedno apeluju na svijest građana da se suzdrže od vršenja nezakonitih radnji kako bi se očuvao raznovrsni i bogati ptičji svijet ovog jedinstvenog područja", dodali su.

Oni su podsjetili da Ulcinjska solana predstavlja najznačajnije stanište za ptice na istočnoj obali Jadrana, kako za gniježđenje i zimovanje, tako i kao stanica za prelet tokom jesenje i proljećne seobe, kao i da milioni ptica svake godine preleću ulcinjsku Solanu na putu do svoje krajnje destinacije.

Kako dodaju Ulcinjska Solana je 24. juna 2019. godine proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode, kao i močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja.

"Aneksom ugovora o zakupu sa privrednim društvom AD Solana “Bajo Sekulić” u stečaju, JPNPCG je produžen zakup imovine privrednog društva AD “Bajo Sekulić”, iz Ulcinja, do 1. februara 2022. godine", kazali su.

Bonus video: