NPCG: Uhvaćeni krivolovci u Ulcinjskoj solani

Ulcinjska solana je 24. juna 2019. godine proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode, kao i močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja

4188 pregleda 134 reakcija 2 komentar(a)
Solana (Ilustracija), Foto: Savo Prelević
Solana (Ilustracija), Foto: Savo Prelević

Radnici obezbjeđenja u Parku prirode Ulcinjska solana spriječili su krivolov i uhvatili dva krivolovca tokom redovne kontrole prostora, saopšteno je iz Nacionalnih parkova (NPCG).

Iz NPCG su kazali da su u nedjelju u ranim jutarnjim satima zatečene osobe koje su imale dvije lovačke puške, koje su bile napunjene i redenike sa lovačkom municijom.

Kako su naveli, krivolovci su privedeni i procesuirani u prostorijama Odjeljenja bezbjednosti u Ulcinju, a protiv jednog koji je pucao iz lovačke puške podnijeta je krivična prijava.

Zaštitari Ulcinjske solane naglasili su da će svaka osoba u vršenju nezakonitih radnji, kojima se ugrožava biodiverzitet područja, odmah biti procesuirana.

“Ujedno apeluju na svijest građana da se suzdrže od vršenja nezakonitih radnji kako bi se očuvao raznovrsni i bogati ptičji svijet ovog jedinstvenog područja”, navodi se u saopštenju.

Ulcinjska solana, kako se ističe, predstavlja najznačajnije stanište za ptice na istočnoj obali Jadrana, kako za gniježđenje i zimovanje, tako i kao stanica za prelet tokom jesenje i proljećne seobe.

“Milioni ptica svake godine preleću ulcinjsku Solanu na putu do svoje krajnje destinacije”, dodaje se u saopštenju.

Ulcinjska solana je 24. juna 2019. godine proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode, kao i močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja.

Bonus video: