Zakoni iz oblasti visokog školstva debelo kasne

Propis o visokom obrazovanju u fazi Nacrta, a tek se traže članovi iz reda NVO za Radnu grupu koja će mijenjati Zakon o priznavanju inostranih diploma

8320 pregleda 29 reakcija 3 komentar(a)
Zakoni na čekanju: MPNKS, Foto: BORIS PEJOVIC
Zakoni na čekanju: MPNKS, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) najmanje tri mjeseca kasni sa izradom dva krovna propisa u oblasti visokog školstva, pa tako na Nacrtu zakona o visokom obrazovanju još radi Radna grupa, dok nije poznato šta se dešava sa izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava.

Prema Programu rada Vlade, ova dva propisa trebalo je da se nađu na dnevnom redu Vlade najkasnije do kraja juna (drugi kvartal).

Uz predloge ovih zakona treba dostaviti i preliminarnu analizu uticaja propisa (RIA).

”U cilju daljeg unapređenja praktične nastave, statusa akademskog osoblja, upisne politike i mehanizama za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, a cijeneći potrebu za izmjenama odredbi koje se odnose na prava i obaveze studenata koji su studije upisali ili završili po starom modelu studija, neophodno je pristupiti izradi novog Zakona o visokom obrazovanju. Takođe, u proceduri pripreme novog Zakona o visokom obrazovanju, neophodno je i urediti postupak izbora organa rukovođenja i upravljanja ustanova visokog obrazovanja. Propis će uticati na poslovni ambijent, građane i na Budžet Crne Gore, zbog čega će u procesu njegove pripreme biti urađena detaljna RIA”, navodi se u Programu rada Vlade.

U vezi sa propisom o visokom obrazovanju, iz resora Vesne Bratić tvrde da su obrazovali Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o visokom obrazovanju.

”Radna grupa intenzivno radi na Nacrtu teksta zakona. Posljednji sastanak održan je 21. septembra. Nakon što Radna grupa sačini Nacrt zakona planirano je organizovanje javne rasprave, a poslije toga će usaglašen tekst Predloga biti upućen Vladi na dalje postupanje”, odgovorili su “Vijestima”.

Cilj donošenja novog propisa o nostrifikaciji inostranih diploma, stoji u Programu rada Vlade, je unapređenja postupka priznavanja inostranih obrazovnih isprava, utvrđivanja dodatnih kriterijuma za priznavanje, kako bi se obezbijedio kvalitetan kadar na tržištu rada, neophodne su izmjene i dopune važećeg zakona.

”Takođe, zbog izmjene nacionalne obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija legislative neophodno je urediti postupak izjednačavanja kvalifikacija stečenih u inostranstvu sa kvalifikacijama koje se stiču u Crnoj Gori, kao i nadležna tijela”, stoji u dokumentu.

MPNKS je nedavno uputilo poziv civilnom sektoru da predloži kandidate za Radnu grupu za izradu ovog propisa, što znači da je tek počela procedura i da je pitanje da li će Predlog zakona biti spreman i do kraja godine.

Crna Gora od prošle godine nema ni Strategiju razvoja i finansiranja visokog obrazovanja. I na ovom dokumentu radi Radna grupa, koju je obrazovalo MPNKS.

”Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obrazovalo je Radnu grupu za izradu Predloga strategije visokog obrazovanja u Crnoj Gori sa Akcionim planom. Radna grupa i ubrzano radi na izradi Predloga strategije, nakon čega će biti organizovana javna rasprava”, odgovorili su iz MPNKS.

Fakultetima Univerziteta Crne Gore, čiji je osnivač država, uskoro predstoji akreditacija studijskih programa, a koji će model studiranja biti usvojen zavisi od budućeg Zakona o visokom obrazovanju.

”Postupak akreditacije studijskih programa utvrđen je Zakonom o visokom obrazovanju i Pravilnikom o postupku akreditacije studijskih programa, sadržaju i obliku sertifikata o akreditaciji. Poslove na obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju obavlja Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u skladu sa evropskim standardima i smjernicama. Agencija, između ostalog, sprovodi postupak akreditacije studijskog programa i izdaje sertifikat o akreditaciji studijskog programa. Model studiranja ce se definisati Zakonom o visokom obrazovanju. Prilikom utvrđivanja modela studiranja definisaće se model saglasno evropskom prostoru visokog obrazovanja, što znači da će se studije organizovati kao osnovne, master i doktorske”, navode iz MPNKS.

Ističu da će se vrijeme trajanja studijskog programa osnovnih i master studija definisaće u skladu sa vrstom i prirodom kvalifikacije za koju se stidenti obrazuju. “Dakle, neće postojati jedno uniformno rješenje, a osim toga ustanova je autonomna u kreiranju studijskih programa. Nacrt je u radnoj verziji i dostupan je, kao takav, samo članovima Radne grupe koja je oformljena radi njegove izrade. Predlog strategije će biti na javnoj raspravi kada će biti dostupan stručnoj i laičkoj javnosti”, zaključili su iz MPNKS.

Bonus video: