DPS nas ucjenjuje da glasamo, pa nas ostave bez puta

Djeca iz škole dolaze uz rizik i mokra, a za to krive predsjednika Mjesne zajednice i Opštinu

44636 pregleda 444 reakcija 56 komentar(a)
Put sa prvim kišama postaje skoro neupotrebljiv, Foto: Jadranka Ćetković
Put sa prvim kišama postaje skoro neupotrebljiv, Foto: Jadranka Ćetković

Mještani zaseoka Lalevići kod Bijelog Polja decenijama muku muče sa lošim putem do kuća i seoske škole. Za djecu put do škole je više nego pun zebnje i strahova, a kući nerijetko stižu mokli do gole kože. Oni su ogorčeni zbog lošeg puta, koji se od putnog pravca prema Orahovici račva prema tom zaseoku, u dužini oko 1,3 kilometra, kao i zbog lošeg, nešto kraćeg puta prema područnom odjeljenju osnovne škole u Orahovici.

Tvrde da je nevjerovatno da se u opštini, u kojoj se godišnje za sanaciju puteva izdvoji oko 400 hiljada eura i dođe do skoro svih 40 mjesnih zajednica, ne nađe sredstava za njih, a da ih godinama, pred svake izbore, ucjenjuje predsjednik Mjesne zajednice “Sutivan” Branko Lazović, kako bi glasali za DPS, a na kraju bivaju prevareni.

Lazović je to demantovao, tvrdeći da je bilo prečih puteva.

Drugi put, koji je prečica do škole u Orahovici, popravljen je postavljanjem cijevi preko Orahovičke rječice, prije dvije godine, ali su te cijevi iste godine izvaljene, zbog čega je svaki odlazak djece do škole veoma rizičan.

Na tom putu reporter “Vijesti” zatekao je dvoje djece od sedam i osam godina, koji su učenici područnog odjeljenja Osnovne škole “9. maj” u Orahovici. Brata i sestru zatekli smo mokre i pokisle, u dubokim čizmama, jer je jedino tako moguće proći do škole. Pričaju da se veoma raduju školi, ali da ih je mnogo strah da prolaze lošim putem.

Djevojčicu od sedam godina njena majka Suzana Lalević je, kako priča, na svijet donijela kući, uz pomoć svekrve, jer služba hitne pomoći nije mogla da izađe do kuće. Danas, zbog pandemije koronavirusa, mještani još više strahuju da služba hitne pomoći ne može stići do njih.

Suzana priča da ima četvoro djece koja idu u školu.

Djeca iz škole dolaze potpuno mokra
Djeca iz škole dolaze potpuno mokrafoto: Jadranka Ćetković

”Putevi su katastrofa, strah me kad idu, naročito za dvoje mlađe djece, koja pohađaju petogodišnju osnovnu školu u Orahovici. Prvo što prije septembra moj suprug Desimir mora da uradi je da iskrči put do škole, jer je zarastao. Teško mi je riječima objasniti u koliko lošem stanju je taj put, i na šta to liči kada se tokom godine ništa na njemu i oko njega ne radi. Najveći problem, pored toga što je put u lošem stanju, je što ispod dijela puta kuda djeca prelaze prema školi, nema odvoda, pa sve poplavi od Orahovičke rijeke, što predstavlja veliku opasnost po bezbjednost djece ali i odraslih”, priča Suzana, ističući da tada djecu ne šalje u školu, niti smije, naročito kada padne veći snijeg.

Objašnjava da djeca idu lošim putem u dužini oko jedan kilometar, dok okolnim putem, koji je takođe loš, može da se prolazi automobilom oko 1,5 kilometara.

”Suprug radi u privatnoj firmi i nije u mogućnosti da ih vozi, djeca moraju da idu pješice, tim putem koji prestavlja veliki rizik, i kojim se ne može bez dubokih gumenih čizama”, priča ona, dodajući da su zahvalni predsjedniku susjedne MZ “Kukulje” Hajru Strikoviću, koji je iz svojih sredstava pomagao oko popravke puta preko rječice.

Istu muku ima i njena komšinica Jelena Lalević, čije dvoje od troje djece ide tim putem do škole. Ona i suprug Stanoje, što je nevjerovatno u 21.vijeku, nemaju čak ni prilaz do kuće, već auto ostavljaju u šumu pa idu pješice.

Stanoje Lalević priča da im je Branko Lazović pred svake izbore obećavao da će mu biti urađen prilaz do kuće, ali da od svega nije bilo ništa, kao što ni put nije nasut.

”Kuću sam napravio prije sedam godina na račun obećanja da će mi napraviti prilaz. Od svega toga ostala su prazna obećanja i naša muka dok smo gradili kuću i podizali djecu”, priča Stanoje.

Vučić Knežević čije četvoro unučadi ide u osnovnu školu priča da su zanemareni i da 30 godina u ovo selo ništa nije ulagano.

”Ovo su uslovi ispod svakod dostojanstva. Najviše novih kuća je napravljeno u ovom zaseoku i ima čak 14 djece, ali bez puta ovdje nam nema života, naročito zimi”, priča on, dodajući da na zimu koja ih čeka ne smiju ni da pomisle. Isto misle i mještanin Vukić i Neđeljko Knežević, koji živi u Podgorici.

Put u katastrofalnom stanju
Put u katastrofalnom stanjufoto: Jadranka Ćetković

”Živimo kao u 13. vijeku, od zla jada kad mora traktorom do kuća da se ide”, priča Neđeljko Knežević.

Mještani traže da se rješavanju problema uključi predsjednik Opštine Petar Smolović i traže smjenu predsjednika MZ Branka Lazovića.

Iz Opštine “Vijestima” je saopšteno da ukoliko postoji problem u komunikaciji sa predsjednicima mjesnih zajednica, mještani mogu da se zahtjevom obrate službi predsjednika Opštine ili nadležnom sekretarijatu, pa će njihov problem biti razmotren i u skladu sa zakonskim procedurama riješen.

Lazović: Drugi putevi su preči, to nema veze sa izborima

Na pitanje zbog čega ovaj zaseok nije planiran za sanaciju, iako su mu mještani dostavili zahtjev kojim traže hitnu sanaciju, predsjednik MZ Branko Lazović odgovara da je to “zato što je imalo prečih i važnijih puteva od tog za ovu godinu”.

”Taj put je nasut prošle godine i biće nasut sljedeće godine, ali ove ne može”, kazao je Lazović.

Istakao je da je tačno da put nije nasut, ali da to nije zbog izbora, kako tvrde mještani.

Na opaske mještana da se “sva Orahovica godinama crni od puteva koje prema svojim kućama asfaltiralu Lazovići”, on objašnjava: “Tačno je da se crni Orahovica od novih puteva, nije da se hvalim, ali i oni će to moći kada budu imali standard Lazovića”, kazao je on.

Pojasnio je da što se tiče puta prema područnom odjeljenju nije tačno da su te cijevi uništene i da tuda može da se prođe automobilom, a ne pješice, a da je putu koji vodi do kuće Jelene i Stanoja Lalevića nije urađen prilaz zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Bonus video: