"Nikšiću je potrebna suvenirnica"

“Tužno je da Nikšić, sa svojom tradicijom i kulturom i sa ovolikim interesovanjem, nema javnu suvenirnicu”, kazao je Čvorović

1606 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NVO “Nikšići”
Foto: NVO “Nikšići”

Početkom oktobra u iznajmljenom prostoru koji se nalazi u ulici Danila Bojovića, NVO “Nikšići” organizovaće izložbu na kojoj će dio ručnih radova predstaviti 20 žena, koje se ujedno dobiti i sertifikat o učešću na projektu “Ekonomsko osnaživanje žena sa seoskog područja kroz izradu suvenira-novog turističkog proizvoda", koji pomenuta NVO organizuje.

Nikšić nema suvenirnicu, a o značaju, ali i potrebi, njenog otvaranja željeli su da ukažu realizacijom ovog projekta, kao i da naprave sponu između proizvođača i krajnjeg korisnika i da ženama sa sela koje se bave ručnom radinošću daju vjetar u leđa.

“Organizovali smo dva okrugla stola i interesovanje je bilo veliko, posebno žena koje se bave ovom radinošću. One su sugestijama i diskusijama dale ogroman doprinos da se ovaj dugogodišnji problem nepostojanja javne suvenirnice definiše i da se u razgovoru sa predsjednikom opštine pokuša pronaći rješenje”, kazao je Dragoljub Čvorović, direktor NVO „Nikšići“.

NK suveniri
foto: NVO “Nikšići”

Na okruglim stolovima žene su predlagale da se u Nikšiću, na gradskom trgu, organizuje manifestacija koja bi se zvala „Septembarski dani suvenira“ ili da, vođeni iskustvom nekih gradova širom Evrope, organizuju bazar od katoličkog do pravoslavnog Božica pod sloganom "Rukatnice našeg grada".

“Tužno je da Nikšić, sa svojom tradicijom i kulturom i sa ovolikim interesovanjem, nema javnu suvenirnicu”, kazao je Čvorović.

NK suveniri
foto: NVO “Nikšići”

Projekat, vrijednosti 4.224 eura, podržan je od Opštine Nikšić i traje pet mjeseci.

Bonus video: