Abazović-Moran: Ekološka država najveća komparativna prednost Crne Gore

Abazović je naveo da je Crna Gora zemlja sa izuzetnim prirodnim bogatstvima i mogućnostima razvoja u obnovljive izvore energije, napominjući da u pojedinim djelovima zemlje ima više od 250 sunčanih dana godišnje

2999 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

"Najveća komparativna prednost Crne Gore je ta što je jedina u svijetu Ustavom deklarisana ekološka država, što joj otvara posebna vrata na globalnoj nivou. Treba nam više zelenih projekata koji će mijenjati svijest građana“, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u razgovoru sa Dejvidom Moranom, regionalnim britanskim ambasadorom za COP26.

Abazović je istakao da će Crna Gora sa zadovoljstvom prisustvovati u Glasgovu na COP26, konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, navodeći da su klimatske promjene i zaštita životne sredine teme koje u ovom trenutku mogu zbližiti svijet.

Govoreći o Crnoj Gori kao zemlji izuzetnih ekoloških potencijala, on je kazao da je crnogorska Vlada prvi put dobila Ministarstvo ekologije kada je formirana 42. Vlada Crne Gore. U tom smilu, rekao je Abazović, da su u prethodnih godinu dana postignuti neki značajni rezultati na polju zaštite životne sredine, napominjući učinjeno po pitanju malih hidroelektrana i Solane u Ulcinju.

David Moran, Dritan Abazović
foto: Vlada Crne Gore

Abazović je naveo da je Crna Gora zemlja sa izuzetnim prirodnim bogatstvima i mogućnostima razvoja u obnovljive izvore energije, napominjući da u pojedinim djelovima zemlje ima više od 250 sunčanih dana godišnje.

Regionalni britanski ambasador za Evropu, Centralnu Aziju, Tursku i Iran, Dejvid Moran, istakao je da se raduje dolasku u Crnu Goru i da je spreman našoj zemlji pružiti podršku na polju razvoja zelenih politika.

Naglašavajući značaj prirodnih resursa u savremenom svijetu, Moran je naznačio da je trenutno u svijetu interes za borbu protiv klimatskih promjena veći neko ikad prije.

Bonus video: