Crna Gora ima najteže uslove za vozački

Među kriterijumima koji su uticali na rangiranje su starosna granica za vožnju, troškovi polaganja vozačkog ispita, da li je potreban pisani, odnosno praktični ispit, da li je potreban pregled kod ofatlmologa, odnosno ljekarska potvrda, kao broj sati neophodnih da bi se izašlo na ispit

9818 pregleda 28 reakcija 27 komentar(a)
Sa jednog od putnih pravaca u Crnoj Gori, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa jednog od putnih pravaca u Crnoj Gori, Foto: BORIS PEJOVIC

Crna Gora je peta država u svijetu, a treća u Evropi, u kojoj je najteže položiti vozački ispit, rezultati su jedne internet studije.

”Crna Gora je deveta na listi najskupljih vozačkih ispita sa cijenom od oko 280 eura, a uz to potrebno je prije ispita uraditi ljekarski pregled i pregled kod očnog. Samo nakon toga 18-godišnji perspektivni vozači mogu polagati teorijski ispit i praktični test vožnje”, navodi se u komentaru o Crnoj Gori.

U ovu studiju nisu uključene sve zemlje u svijetu, nego 108 onih za koje su mogli dobiti potrebne informacije.

Među kriterijumima koji su uticali na rangiranje su starosna granica za vožnju, troškovi polaganja vozačkog ispita, da li je potreban pisani, odnosno praktični ispit, da li je potreban pregled kod ofatlmologa, odnosno ljekarska potvrda, kao broj sati neophodnih da bi se izašlo na ispit.

Rang-lista je pokazala da je najteže položiti ispit u susjednoj Hrvatskoj.

”Obavezni dio polaganja vozačkog ispita u Hrvatskoj je 85 sati časova vožnje, što čini ovaj ispit veoma skupim. Dok je prosječna cijena testova širom svijeta oko 120 eura, Hrvati moraju da plate u prosjeku još oko 950 eura nego većina zemljama”, navodi se u komentaru na sajtu Zutobi, koji radi studije iz oblasti vožnje.

Na drugom mjestu je Brazil, na trećem Mađarska a na četvrtom Bahrein.

Litvanija je jedina među 10 zemalja u kojima je najteže položiti ispit u kojoj nije potreban, na primjer, ljekarski pregled.

Vid prije polaganja nije, na primjer, potrebno provjeriti u Austriji, Danskoj, Njemačkoj...

Prosječna starosna granica za vožnju je 18 godina, ali je, na primjer, ona 17 u Mađarskoj, Belgiji i Holandiji, a 16 u Izraelu, Australiji i Novom Zelandu, navodi se u dokumentu.

Kada su u pitanju časovi vožnje prije ispita, i oni se razlikuju od zemlje do zemlje. Prema dostupnim podacima, u Finskoj je obavezno 18, dok je u Australiji 125 sati vožnje.

Bonus video: