Stari Ulcinj postaće park prirode

U Nacrtu piše da se obalno i morsko zaštićeno područje prostire od južne strane Karastanovog rta na sjeveru, do sjevernog kraja plaže Valdanos na jugu

5664 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ostrvo Stari Ulcinj sa pripadajućim morskim akvatorijumom i obalnim područjem u opštinama Bar i Ulcinj, ukupne površine skoro 930 hektara, biće proglašeno zaštićenim područjem Park prirode “Stari Ulcinj”.

To se navodi u Nacrtu odluke, koji će na javnoj raspravi biti do 6. novembra.

U dokumentu piše da Park prirode “Stari Ulcinj predstavlja integrisano obalno i morsko zaštićeno područje koje se svrstava u IV kategoriju zaštićenih područja u koju spadaju područja u kojima su zaštićene divlje vrste biljaka i životinja i njihova staništa u kojima se upravlja radi njihove zaštite”.

Obuhvatiće morski akvatorijum i obalu na dijelu opštine Bar (katastarska opština Kunje) i opštine Ulcinj (katastarske opštine Kruče, Krute ulcinjske i Ulcinj).

Od 929,16 hektara, na koliko će se prostirati budući Park prirode, 112,48 nalazi se u II zoni zaštite, a u III zoni 814,95, od čega 797,92 hektara pripada morskoj, a 17,03 kopnenoj cjelini. U pogledu svojinsko-pravnih odnosa, cijela površina je vlasništvo države Crne Gore, odnosno opština Bar i Ulcinj, i to u obimu prava svojine 1/1- država Crna Gora.

Ukupna dužina granice Parka prirode iznosi 17,62 kilometra.

U Nacrtu piše da se obalno i morsko zaštićeno područje prostire od južne strane Karastanovog rta na sjeveru, do sjevernog kraja plaže Valdanos na jugu.

Budući park prirode, kartografski prikaz
Budući park prirode, kartografski prikazfoto: -

U okviru Parka prirode “Stari Ulcinj” određuju se dvije zone zaštite - II zona zaštite koja se izdvaja za dvije prostorne cjeline u morskom dijelu područja i to:

Okolina ostrva Stari Ulcinj sa Hladnom uvalom i sjevernom stranom uvale Kruče i priobalna zona Mavrijana od uvale Doce do sjevernog kraja plaže Valdanos obuhvatajući rt Rep, uvalu Latova njiva, uvalu Udovica i uvalu Vučija jama, III zona zaštite koja se izdvaja takođe na dvije prostorne cjeline i to u kopnenom dijelu prati obalnu liniju obuhvatajući morske klifove, stijene i padine velikog nagiba na potezu od Karastanovog rta do plaže Valdanos, a u morskom dijelu, koja obuhvata akvatorijum između obalne linije i administrativne granice zaštićenog područja koja je na udaljenosti od oko 1 nautičke milje.

Nacrtom je na teritoriji Parka prirode “Stari Ulcinj”, pored ostalog, zabranjeno sakupljanje, uništavanje i promet zaštićenih vrsta biljaka i životinja, hvatanje, odnosno ubijanje, uznemiravanje morskih i drugih vrsta životinja, uništavanje ili izmiještanje gnijezda ili legla i jaja, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije, hibernacije, unošenje alohtonih vrsta biljaka, životinja i gljiva, branje, sakupljanje i korišćenje nezaštićenih vrsta biljaka, u mjeri u kojoj se može ugroziti brojnost njihovih populacija...

Bonus video: