Više od 200 kontrolnih posjeta za godinu dana i 300 telecar usluga za 25 starih osoba

„Ukupna vrijednost projekta je 195 000 eura, od čega je učešće Evropske unije 185 hiljada eura“

1221 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Zahvaljujući prvom servisu socijalne zaštite u Crnoj Gori, koji je uspostavio Dom za stare Bijelo Polje u protekloj godini obavljeno je više od 200 kontrolnih posjeta i 300 telecare servisnih usluga za 25 starijih lica sa područja bjelopoljske opštine, kazao je direktor Doma za stare u Bijelom Polju Dejan Pavićević.

“Ovaj virtualni servis podrazumijeva brigu o starim licima na daljinu, odnosno putem najsavremenijih tehnologija i uz konstantan nadzor ljekara, medicinskih sestara, psihloga, socijalnih radnika i geronto domaćica.

U pitanju je prvi projekat ove vrste u regionu i veoma smo zadovoljni te da se servis pokazao kao vrlo koristan, posebno u vrijeme pandemije COVID 19.

Pavićević objašnjava da je cilj ovog servisa, u okviru kojeg su usluge pružali 12 mjeseci za 25 lica, je briga o starima na daljinu, uz praćenje stručnog tima.

“Na ovaj način smo smanjili opterećenost domskih i bolničkih kapaciteta, ali i broja kontakata starijih lica, što je u situaciji sa koronom prijeko potrebno“, kazao je Pavićević, napominjući da su snimili i dokumentarni film o ovom servisu, sa željom da promovišu njegove prednosti i mogućnosti, kazao je Pavićević, dodajući da je ovo treći projekat koji je Dom za stare Bijelo Polje realizovao uz finansijsku podršku EU.

Pavićević je pojasnio da se ovim projektima radi na podizanju nivoa usluga socijalne zaštite najstarije populacije.

Prvi Telecare servis uspostavljen je 1. oktobra 2020. i trajao je 12 mjeseci, a usluge su pružane tokom 24 časa.

„Ukupna vrijednost projekta je 195 000 eura, od čega je učešće Evropske unije 185 hiljada eura“, kazao je Prebiračević.

Bonus video: