Informacije o ratnim zločinima tokom devedesetih uvrstiti u udžbenike

U petak se obilježava 30 godina od kada su pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije i Teritorijalne odbrane iz Crne Gore i Trebinja počeli napad na Dubrovnik sa crnogorske teritorije

952 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) apelovala je na nadležne da uvrste u školske udžbenike informacije o napadu na Dubrovnik i drugim ratnim zločinima počinjenim tokom devedesetih godina, kako bi mladi na pravi način bili upoznati sa tim podacima.

Iz YIHR su naveli da se sjutra obilježava 30 godina od kada su pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane iz Crne Gore i Trebinja počeli napad na Dubrovnik sa crnogorske teritorije.

Kako su kazali, početkom ljeta 1991. godine u tadašnjim crnogorskim medijima počinje snažna propagandna kampanja pod sloganom „Rat za mir“.

„Prve granate na Dubrovnik su pale 1. oktobra 1991. godine sa topovskih položaja sa okolnih brda. JNA je do kraja oktobra zauzela gotovo svu teritoriju dubrovačkog zaleđa između poluostrva Pelješac i Prevlaka duž Jadranske obale, izuzev samog Dubrovnika“, kaže se u saopštenju.

Iz YIHR su rekli da taj sramni događaj predstavlja mrlju u crnogorskoj istoriji, posebno ako se zna da crnogorsko pravosuđe nije nikada nikog ni formalno optužilo, a kamoli osudilo.

Zbog napada na Dubrovnik, kako su naveli, u Hagu su osuđeni na po sedam godina viceadmiral Miodrag Jokić i general Pavle Strugar.

Iz YIHR su istakli da ni nakon tri decenije odgovorni za taj napad nijesu odgovarali, a porodice žrtava još čekaju na pravdu.

„Apelujemo na nadležne da uvrste u školske udžbenike informacije o tom i drugim ratnim zločinima počinjenim tokom devedesetih, kako bi mladi na pravi način bili upoznati sa tim podacima. A što je još važnije, kako bi spriječili ponavljanje sličnih događaja i bili opomena za sve buduće generacije“, naveli su iz YIHR.

Prema njihovim riječima, upravo neznanje, nacionalizam i zapaljiva retorika su okidač koji na ovim prostorima donosi rat i nedužne žrtve.

Navodi se da podsjetnik za taj i sve ostale zločine koji su se desili tokom ratnih devedesetih, kao i svu vezanu arhivsku građu, građani mogu naći u Informaciono-dokumentacionom centru (IDC), koji je osnovao YIHR u saradnji sa Skupštinom.

Iz YIHR su, povodom obilježavanja te godišnjice, pozvali sve zainteresovane da posjete IDC sjutra, gdje će se posjetiocima prezentovati dokumentacija u vezi tog događaja i dijeliti Knjiga sjećanja, kao i flajeri o događaju.

„Takođe, posjetioci će imati priliku i da pogledaju dokumentarni film “Rat za mir” koji detaljno prikazuje agresiju na Dubrovnik tokom 1991. i 1992. godine“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: