Danilovgrađani traže izmještanje kolektora, fali im manje od sto potpisa

Građani su u tekstu peticije objasnili da su nezadovoljni namjerama lokalne samouprave da jedinu rekrativnu zonu, prostor koji je prirodno dat da bude gradski park, trajno degradira.

2323 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Manje od stotinu potpisa nedostaje građanima Danilovgrada koji peticijom traže promjenu lokacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), kako bi sačuvali gradski park Landžu.

Njihova borba traje duže od dvije godine, a već jednom su problem pokušali da riješe lokalnom peticijom, za koju gradski čelnici nijesu imali sluha, iako su od mjesta na kom je planirana izgradnja PPOV prve kuće udaljene svega 200 metara.

Nakon uporne borbe, stražarenja u Landži, pregovora i javnih rasprava, pokrenuli su peticiju na Vladinom portalu Glas građana – e-Peticije, a dovoljan broj glasova omogućiće im da o njihovom problemu odlučuje Vlada.

Oni su u tekstu peticije objasnili da su nezadovoljni namjerama lokalne samouprave da jedinu rekrativnu zonu, prostor koji je prirodno dat da bude gradski park, trajno degradira.

"Zahtijevamo promjenu lokacije na kojoj se planira graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, da se meandar Landža, u odnosu na planske dokumente, privede namjeni rekreativne zone i gradskog parka, uzme u obzir blizina centra grada, opštinskih, zdravstvenih i obrazovnih institucija koje se nalaze od 150 do 500 metara od lokacije na kojoj se planira gradnja PPOV-a, pronađe nova lokacija za planirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih vod", piše u peticiji.

Građani zahtjevaju i da se na PPOV, koji bi se izgradio na novoj lokaciji, priključi danilovgradska industrija, farme i ostali zagađivači, ali i da se redovno vrše biohemijske i fizičke, fizičko-hemijske i hemijske analize vode i vazduha u Danilovgradu (gradsko jezgro, Spuž, Martinići)...

"Da se vrši redovno informisanje građana o pravu na zdravu životnu sredinu kao i stanju životne sredine, kvaliteta vazduha i vode iz rijeke Zete. Posebno apelujemo na čelnike ministarstava, Vlade, Skupštine i opštine Danilovgrad čiji građani polažu prava na korišćenje Landže, da ne daju podršku izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda već da pronađu novu lokaciju", poručili su građani.

Njihovoj borbi za spas gradskog parka Landža i izmještanje kolektora, mogu pomoći svi punoljetni državljani Crne Gore i stranci sa stalnim boravkom, koji mogu potpisati peticiju na http://epeticije.gov.me/peticija/show/208.

Bonus video: