Oko 35 odsto odraslih u Crnoj Gori konzumira duvan

Sa više od osam miliona smrtnih slučajeva svake godine u svijetu, duvanska epidemija jedna je od najvećih prijetnji po javno zdravlje, kazala je ministarka Borovinić Bojović

5423 pregleda 10 komentar(a)
Sa događaja, Foto: SZO
Sa događaja, Foto: SZO

Borba protiv pušenja je kompleksan izazov i njegovo prevazilaženje zahtijeva multisektorski pristup i angažman cjelokupnog društva, a Ministarstvo zdravlja čvrsto je opredijeljeno da podrži dalje jačanje regulatornog okvira za kontrolu duvanskih proizvoda, poručeno je na konsultacijama u Podgorici.

Ministarstvo zdravlja je uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) organizovalo multisektorske konsultacije, povodom pokretanja projekta Okvirne Konvencije SZO o kontroli duvana do 2030. godine (FCTC) u Crnoj Gori.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović istakla je da je duvan i dalje jedan od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta širom svijeta.

“Sa više od osam miliona smrtnih slučajeva svake godine u svijetu, duvanska epidemija jedna je od najvećih prijetnji po javno zdravlje”, navela je Borovinić Bojović.

Kako je rekla, među zemljama koje čine evropski region SZO, Crna Gora ima jednu od najvećih stopa konzumiranja duvana među odraslima, koja iznosi oko 35 odsto.

“Prema Studiji o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima, sprovedenoj 2017. godine, konzumiranje duvana u porastu je među ženama u Crnoj Gori”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je globalno istraživanje o upotrebi duvana među mladima iz 2018. godine pokazalo da oko deset odsto adolescenata koristi duvan.

Novije studije, kako je kazala Borovinić Bojović, pokazuju da je izloženost duvanskom dimu veoma visoka, kako kod kuće, tako i na javnim mjestima.

Prema njenim riječima, duvan utiče ne samo na zdravlje, već i obrazovanje, životnu sredinu i rodnu ravnopravnost, siromašeći pritom porodice i predstavljajući veliko ekonomsko opterećenje po društvo.

Borovinić Bojović je poručili da je potrebno da se ojača multisektorska saradnja kako bi se adekvatno odgovorilo na taj izazov u Crnoj Gori.

“Ministarstvo zdravlja čvrsto je opredijeljeno da podrži dalje jačanje regulatornog okvira za kontrolu duvanskih proizvoda, naročito u dijelu pakovanja i obilježavanja, inovativnih duvanskih proizvoda, odvikavanja od pušenja i poreskih i cjenovnih mjera”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je navela da vjeruje da će zajedničkim snagama i uspješnom saradnjom na projektu realizacije Okvirne konvencije o kontroli duvana do 2030. godine biti u stanju da dodatno osnaže novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u skladu s odredbama te konvencije.

“I podržimo njegovu punu primjenu s prevashodnim ciljem zaštite zdravlja i života građana Crne Gore”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se raduje jačanju implementacije Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO kroz projekat realizacije te konvencije, jer se radi o ključnom pokretaču u dostizanju zdravstvenih ciljeva u okviru Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine

Podsjećajući da je prevalenca pušenja u Crnoj Gori iznad prosjeka u regionu Evrope, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović istakla je da zabrinjava činjenica da u državi raste trend pušača u populaciji žena i mladih, koje duvanska industrija prepoznaje kao bazu za regrutovanje novih korisnika.

Prema njenim riječima, više od 80 odsto pušača zivi u zemljama niskog I srednjeg nivoa razvoja.

“Dok se borimo sa pandemijom COVID-a 19 i planiramo oporavak od pogubne i nezaamćene pandemije, neophodno je da mjere kontrole upotrebe duvana budu integralni dio odgovora na COVID”, ocijenila je Brajović.

Kako je navela, pušači i osobe sa hroničnim obolenjima su posebno vulnerabilni kada je riječ o infekciji i obolijevanju od COVID-a 19.

“Borba protiv pušenja je kompleksan izazov i njegovo prevazilaženje traži multisektorski pristup i angažman cjelokupnog društva”, poručila je Brajović.

Ona je, kako je saopšteno iz SZO, pozdravila napore Ministarstva finansija da kroz mjere fiskalne politike i povećanje akciznog opterećenja, ali i suzbijanje ilegalne trgovine duvanskim prozivodima, doprinese efikasnom odgovoru na epidemiju pušenja u Crnoj Gori.

Brajović je podsjetila da je Crna Gora jedina zemlja u regionu Evrope koja je dobila podršku za realizaciju FCTC 2030 projekta.

To je, kako je navela, veliko priznanje međunarodnih partnera Vladi Crne Gore i njenoj odlučnosti da se “obračuna “ sa epidemijom pušenja u Crnoj Gori.

Brajović je je podsjetila da je tokom nedavno završene nacionalne procjene statusa implementacije obaveza iz Okvirne konvencije za upotrebu duvana, konstatovano da je u Crnoj Gori prisutan snažan uticaj duvanske industrije i da je potrebno značajno ojačati kapacitete za kontrolu sprovođenja politike kontrole upotrebe duvana.

Posebno je, kako je navela, istaknuto da sprovođenje strategija i zakonskih propisa predstavlja ozbiljan izazov u Crnoj Gori.

Prema riječima Brajović, važnost projekta, koji će finansijski podržati vlade Velike Britanije, Norveške i Australije, dok će ga implementirati Kancelarija SZO u Crnoj Gori, leži u činjenici da će doprinijeti unapređivanju zdravlja, smanjivanju siromaštva, nejednakosti, poboljšanju produktivnosti i kvaliteta vazduha.

Direktorica Sekretarijata SZO FCTC, Adriana Blanco Marquizo, podsjetila je da duvan predstavlja prijetnju po zdravlje, da je uzrok ekonomskih gubitaka u zemljama i da značajno slabi njihove kapacitete za postizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Ona je naglasila da je potrebno djelovati “hitno i sada“.

“Kao potpisinica SZO Okvirne konvencije za kontrolu duvana od 2006. godine i Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima od 2017, od Crne Gore se očekuje da promoviše multisektorki pristup i aktivan angažman društva kako bi preokrenula trenutni trend epidemije duvana kroz usvajanje i sprovođenje snažnih politika koje će građanima ponuditi duži i zdraviji život”, dodala je ona.

Blanco Marquizo je rekla da će kroz projekat FCTC 2030, koji pokreću danas, Sekretarijat FCTC i njegovi partneri pružiti ciljanu tehničku i finansijsku pomoć Vladi Crne Gore kako bi podržali napore na ubrzanoj izradi i primjeni snažnih regulatornih politika za kontrolu duvana.

Tokom sastanka, predstavnici civilnog sektora izrazili su punu podršku nacionalnim naporima u implementaciji mjera predviđenih Okvirnom konvencijom za kontrolu duvana.

Generalna direktorka Direktorata za javno zdravlje, Ivana Živković, istakla je da se potvrda posvećenosti Crne Gore u ispunjenju obaveza Konvencije ogleda u nizu koraka koji su preduzeti nakon sprovođenja FCTC procjene stanja implementacije Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO.

“Kao i izrada smjernica za podršku pri odvikavanju od pušenja, obuka multidisciplinarnih timova na nivou primarne zdravstvene zastite kako bi pružili potrebnu podršku građanima u odvikavanju od pušenja”, navela je Živković.

Iz SZO su kazali da je pilot projekat ostvaren uz tijesnu saradnju sa Domom zdravlja Podgorica, uz promociju novog modela i pristupa podrške građanima, kao i uz podršku SZO.

Bonus video: