Učenici Srednje stručne škole u Pljevljima praktičnu nastavu pohađaće u Rudniku uglja

"Nedostatak kvalitetne i kvalifikovane radne snage je pitanje koje opterećuje i daleko razvijenije države od Crne Gore. Stoga, ubijeđen sam da će ova saradnja između naše kompanije i Srednje stručne škole osigurati dobar uspjeh učenika", kazao je direktor Rudnika uglja

7629 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Učenici Srednje stručne škole u Pljevljima, njih 34, praktičnu nastavu će pohađati u Rudniku uglja, saopšteno je iz najveće pljevaljske kompanije.

Ugovor o saradnji Srednje stručne škole i Rudnika uglja danas su potpisali direktori Bojan Strunjaš i Milan Lekić.

Zahvaljujući se Lekiću i menadžmentu Rudnika uglja što su "otvorili vrata za pljevaljske srednjoškolce", Strunjaš je kazao da be učenici ubuduće u ovom preduzeću pohađati praktičnu nastavu pod budnim okom nastavnika praktične nastave i instruktora Rudnika uglja koji će na najbolji mogući način podučavati učenike svojim budućim zanimanjima.

"Među 34 učenika koji će praksu obavljati na Rudniku uglja, njih devet se obrazuje po dualnom sistemu (obrazovni programi zavarivač i elektroinstalater), a ostali učenici su tehničari drumskog saobraćaja i vozači", istakao je Strunjaš.

Pojasnio je da se dualni sistem obrazovanja temelji na učenju kroz rad, te da će učenici koji u školi pohađaju teorijsku nastavu i vježbe, kroz rad kod poslodavca usvojiti i usavršiti znanja, vještine i sposobnosti koji su neophodni za efikasan i produktivan rad u određenim zanimanjima

Stoga, dodaje Strunjaš, u ime Uprave Srednje stručne škole izražavam neizmjernu zahvalnost direktoru Lekiću i menadžmentu Rudnika uglja koji su imali razumijevanje za obrazovne potrebe naših učenika.

Strunjaš se zahvalio Lekiću i na donaciji koja će kako je rekao poslužiti za nabavku repromaterijala neophodnog za izvođenje praktične nastave u školskim radionicama, kao i za nabavku kvalitetne kompjuterske opreme bez koje je nezamisliv vaspitnoobrazovni proces u 21. vijeku.

"Ovaj gest rukovodstva Rudnika pokazuje da se ovo preduzeće posle mnogo godina konačno vraća Pljevljima i Pljevljacima. Ulaganje u obrazovanje naših srednjoškolaca je direktno ulaganje u ljepšu i svjetliju budućnost našeg grada i Crne Gore", zaključio je Strunjaš.

Lekić je “izrazio lično i profesionalno zadovoljstvo” što će Rudnik uglja imati priliku i ove godine da učestvuje u programu dualnog obrazovanja i održavanja praktične nastave učenika iz Srednje stručne škole.

"Kao društveno-odgovorna kompanija mi ćemo izaći u susret svim našim srednjoškolcima i ponuditi im maksimalno korektne uslove za sticanje praktične nastave u našoj kompaniji. Kao neko ko dolazi iz tehničke struke, odlično znam da je bez adekvatne praktične nastave teorijsko znanje nedovoljno. Naši inženjeri i majstori sa višedecenijskim iskustvom, svakako su ljudi od kojih će naši učenici imati šta da nauče, dok će im shodno konceptu dualnog obrazovanja, biti obezbijeđena i adekvatna novčana naknada za praktični rad", poručio je Lekić.

On je podržao koncept dualnog obrazovanja u našem školstvu i pozvao ostale kompanije koje su u mogućnosti da snažno podrže ovaj koncept obrazovanja.

"Nedostatak kvalitetne i kvalifikovane radne snage je pitanje koje opterećuje i daleko razvijenije države od Crne Gore. Stoga, ubijeđen sam da će ova saradnja između naše kompanije i Srednje stručne škole osigurati dobar uspjeh učenika kojima će se ponositi njihova matična škola, a vjerujem da će Rudnik uglja ili neka druga kompanija dobiti u perspektivi kvalitetne majstore", zaključio je Lekić.

Koordinator stručnog tima za rad sa nadarenim učenicima Vladica Avramović, gostima iz Rudnika uglja predstavio je stručnu laboratoriju u kojoj se odvija praktična nastava iz stručnih modula iz polja elektrotehnike.

Bonus video: