Zeković: Sekulović da odbije instrukciju premijera i ne nagradi policajce koji su bili na Cetinju

"Nagrađivanje policijskih službenika prije nego se završe postupci kontrole, povrede prava i zakonitosti u postupanju... predstavlja otvorenu politizaciju policije i ograničavanje svih oblika nadzora i istraga u radu policije"

3354 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Igor Sljivančanin
Foto: Igor Sljivančanin

Generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora Aleksandar Zeković pozvao je ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da ne postupi po instrukciji premijera Zdravka Krivokapića o nagrađivanju svih policijskih službenika koji su bili angažovani na Cetinju 5. septembra.

"Odbijanje da postupi po instrukcijama predsjednika Vlade je jedini način da se zaštiti ugled policijske organizacije i kredibilitet i smisao uspostavljenih oblika demokratske kontrole i nadzora nad radom policijom", naveo je Zeković u sa opštenju.

On je naveo da je na desetine građana Crne Gore podnijelo "ozbiljne i kvalitetno dokumentovane primjedbe i krivične prijave na postupanje policijskih službenika na Cetinju".

"Nagrađivanje policijskih službenika prije nego se završe postupci kontrole, povrede prava i zakonitosti u postupanju pokrenuti kod Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Etičkog odbora Uprave policije, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i državnotužilačke organizacije predstavlja otvorenu politizaciju policije i ograničavanje svih oblika nadzora i istraga u radu policije", saopštio je Zeković.

Dodao je i da je Krivikapić "vodeća prijetnja vladavini prava i obezbjeđivanju poštovanja ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori".

"A ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, odbijanjem da postupi po njegovoj instrukciji, pokazaće potrebnu političku i profesionalnu odlučnost i hrabrost da zaštiti integritet crnogorske policije i nesporni javni interes da se prvo utvrde sve činjenice i završe potrebne provjere oko postupanja policije", zaključio je Zeković.

Bonus video: