Otvoren Dnevni centar za starija lica u Baru

“Ukupan budžet projekta je 188.428,07 eura i realizuje se od marta prošle godine, dok će se aktivnosti na projektu biti završene u martu sljedeće godine”, kaže se u saopštenju.

2365 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

U Baru je danas svečano otvoren licencirani Dnevni centar za starija lica, saopšteno je iz te opštine.

Taj centar je, kako je saopšteno, osnovan i razvijen kroz Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je podržan kroz projekat za dodjelu bespovratnih sredstava “Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite” kroz partnerstvo Opštine Bar i Karitasa Barske nadbiskupije.

“Ukupan budžet projekta je 188.428,07 eura i realizuje se od marta prošle godine, dok će se aktivnosti na projektu biti završene u martu sljedeće godine”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su svečanom otvaranju prisustvovali predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, nadbiskup barski gospodin Rok Đonjlješaj, kao i Ljulje Dušaj ispred Ministasrtva ekonomskog razvoja.

Kako je saopšteno, Raičević je rekao da Bar dobija još jedan servis koji danas predaje na korištenje najstarijim sugrađanima i to u susret Međunarodnom danu starijih osoba.

On je kazao da je cijeli projekat realizovan u veoma izazovnim vremenima globalne krize i epidemije izazvane korona virusom na što je posebno ponosan.

“Raičević je najavio da nakon završetka projekta opština preuzima finansiranje Dnevnog centra kako bi obezbijedila održivost i punu svrhu ovog servisa, te da će Budžetom Opštine za sljedeću godinu opredijeliti 25 hiljada eura za aktivnosti Dnevnog centra”, navodi se u saopštenju.

Đonlješaj je kazao da su vođeni ljubavlju prema ljudima na taj način imali namjeru da olakšaju najstarijim sugrađanima i da im u ovom centru omoguće da budu sretni i radosti.

“On je rekao da će nastaviti takve svoje aktivnosti i da planiraju izgradnju novog Doma za stare u blizini Barske nadbiskupije, dok je Dušaj u ime Ministarstva ekonomskog razvoja poručila da se nada da će centar i u budućnosti obezbijediti održivost”, dodaje se u saopštenju.

Projektom se, kako su kazali iz te opštine, razvija nova usluga koja će biti na raspolaganju starijim osobama u Baru, zbog unapređenja kvaliteta njihovog života.

“Za barski dnevni centar za stare osobe nabavljeno je moderno specijalizovano vozilo, a na objektu je izgrađena pristupna rampa, nabavljen novi namještaj i opremljena kuhinja”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da trideset korisnika tog centra svakodnevno dobija uslugu toplog obroka.

“Projekat takođe finansira zapošljavanje profesionalnog socijalnog radnika, kuvara, menadžera i medicinske sestre. Nakon licencirana kod nadležnog Ministarstva centar je postao dio sistemske brige o starijim osobama u domenu socijalne zaštite”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: