Prigovori popravili osam jedinica

Maturanti podgoričke škole već dvije sedmice protestuju jer smatraju da nije fer da njihova drugarica sa klase uspijeva da stigne do mature i pored osam jedinica zaključenih na kraju prošle nastavne godine Ministarstvo prosvjete je upoznato sa situacijom, tražilo je detaljan izvještaj, ali i da se odgovorni sanckionišu

27889 pregleda 46 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Manifestacija Podgoricko kulturno ljeto
Foto: Manifestacija Podgoricko kulturno ljeto

Maturanti podgoričke Umjetničke škole “Vasa Pavić” već dvije sedmice protestuju, jer tvrde da je njihova drugarica iz generacije “ravnopravnija u odnosu na ostale, s obzirom na to da je uspjela da stigne do mature sa osam zaključenih jedinica na kraju prošle nastavne godine”.

Zbog ovog slučaja, kako su kazali “Vijestima”, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta naložilo je vršiteljki direktorke ustanove Miri Popović da sačini detaljni izvještaj, s obzirom na činjenicu da je Prosvjetna inspekcija u zapisniku sredinom mjeseca konstatovala niz administrativnih grešaka i propusta. Ministarstvo će od v.d. direktorke, kako su saopštili Vijestima, tražiti i i da zbog toga, u skladu sa propisima, sankcioniše odgovorne osobe koje su propuste i napravile.

Kako su đaci ispričali “Vijestima”, nemaju ništa protiv činjenice da je njihova drugarica (čiji je identitet poznat redakciji) sa njima na maturi, ali da to šalje ružnu poruku svim đacima u Crnoj Gori.

”To znači da postoji način da neko može da ne radi tokom cijele godine, da ne uči ništa, a onda da njegov roditelj napiše prigovor na zaključene jedinice, da se formiraju komisije i da položi. Niko nam ne može objasniti da je na kraju godine mogla da ima osam jedinica, a samo 10 dana kasnije i nakon uloženih prigovora na ocjene popravi čak pet. Kako neko stigne da spremi toliko gradiva za tako kratko vrijeme”, pitaju đaci.

Tvrde i da njihova drugarica preostale tri jedinice u avgustovskom roku nije položila, pa su njeni roditelji ponovo uložili prigovor.

Prema informacijama “Vijesti”, nakon što djevojčica ponovo nije uspjela da položi preostala tri predmeta, roditelji odlučuju da uključe Prosvjetnu inspekciju.

Prema nezvaničnim informacijama iz Uprave za inspekcijske poslove, Prosvjetna inspekcija je našla nekoliko administrativnih propusta tokom polaganja (poput nepotpisanih zapisnika ili zapisnika bez štambilja škole), što je bilo dovoljno da nadležna inspektorka naloži da se sredinom septembra ponovo formiraju komisije, i to uz izuzeće predmetnih nastavnika. Ovoga puta, djevojčica polaže sva tri predmeta i nastavlja redovno da pohađa četvrti razred.

”Što dokazuje da nijesmo svi ravnopravni, jer su očigledno neki ravnopravniji od drugih. A nama to šalje poruku da baš i ne moramo da budemo posvećeni školovanju, ako se škola ovako može završiti. Mala smo škola, mala smo generacija. Ovo nije prva godina da se ista učenica na sličan način provlači kroz školovanje”, poručuju njeni vršnjaci.

Iz uprave podgoričke škole nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovom situacijom.

Nijesu odgovorili, između ostalog, ni na pitanje kakva se poruka šalje ostalim đacima nakon toliko šansi samo jednoj učenici.

U školi je nedavno organizovan i roditeljski sastanak upravo zbog ove situacije.

”Svi roditelji bili su šokirani viješću da je učenica, koja je imala osam jedinica na kraju nastavne 2020/21. godine, imala priliku da polaže popravne. Roditelji su tražili od uprave škole da u najkraćem roku budu obaviješteni o tome kako je učenica sa osam jedinica dobila priliku da polaže ispite i ko su bili članovi komisije koji su učenici na kraju upisali pozitivne ocjene”, kazali su “Vijestima” roditelji nakon sastanka.

Bonus video: