Vozovi iz Beograda za Bar od danas sa stanice "Centar"

Do sljedeće ljetnje turističke sezone auto-voza neće biti

5771 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Željeznička stanica "Topčider" u Srbiji prestala je sa radom, a svi vozovi iz Beograda od danas polaze sa stanice Beograd "Centar", poznatije kao "Prokop".

Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnica Srbije" kaže za RTS da će putnici i sljedeće sezone moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da prevoze svoje automobile, ali iz željezničke stanice Zemun.

Vozovi za Bar i Niš polaziće od danas iz stanice Beograd "Centar". Time je kompletni međunarodni i domaći putnički željeznički saobraćaj u Beogradu preseljen u željezničku stanicu Beograd "Centar", rekao je Stanisavljević.

Podsjetio je da je željeznička stanica "Topčider" bila praktično neka vrsta prelaznog rješenja od trenutka kada je ukinuta stara Glavna željeznička stanica.

"Od danas željeznička stanica Topčider više nije u funkciji, samim tim ni auto-voz koji je saobraćao na liniji Topčider-Bar-Topčider, više neće saobraćati. Zadnji ovosezonski voz je bio praktično sinoć, 30. septembra", naveo je Stanisavljević, kako prenosi RTS.

Do sljedeće ljetnje turističke sezone auto-voza neće biti, dodao je.

"Razlog za to je završetak turističke sezone sa jedne strane, a sa druge strane period od godinu dana je period do sljedećeg ljeta da se završe radovi na tehničko-putničkoj stanici Zemun, da se u željezničkoj stanici Zemun kompletno završi sva ta infrastruktura koja je neophodna i za putnike koji koriste auto-voz", navodi Stanisavljević.

Putnici će i ubuduće, kako je napomenuo, moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da svoje automobile prevoze auto-vozovima, ali iz željezničke stanice Zemun.

"Moram da napomenem da ovo nije neko rješenje koje je brzo, već je tri godine pripreman teren. To je u okviru razvoja beogradskog željezničkog čvora. Sa ukidanjem stare glavne željezničke stanice i Topčider je izgubio na značaju. To je u skladu sa urbanističkim zahtjevima i projektima grada, da se tu gdje se nalazi stanica u Topčideru proširi rakovički Bulevar Patrijarha Pavla", objasnio je Stanisavljević.

Ističe da je Beograd "Centar" spreman i da je to pokazao i do sada.

"U saobraćajnom smislu u potpunosti je spreman da primi i veći broj putnika i ova dva voza. U željezničkoj stanici Beograd Centar u toku su radovi na proširenju stanične ploče. Nakon toga ide postavljanje prvog i drugog kolosjeka i dalje aktivnosti na izgradnji stanične zgrade kako je to planirano", zaključio je Stanisavljević.

Bonus video: