Borovinić Bojović: Značajno će se unaprijediti zdravstvena usluga i smanjiti liste čekanja u KCCG-u

Vlada na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o obezbjeđivanju 1,2 miliona eura za nabavku skenera i nove Angio sale za KCCG

4238 pregleda 14 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja

Nabavkom novog skenera i opreme za Angio salu u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) značajno će se poboljšati zdravstvena zaštita građana i smanjiti liste čekanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Vlada je, kako podsjećaju iz Ministarstva zdravlja, na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o obezbjeđivanju 1,2 miliona eura za nabavku 128-slajsnog skenera i nove Angio sale za KCCG.

"Poslednji put skener je u KCCG nabavljen unazad dvanaest godina. Ovakvi aparati više se ne proizvode i gotovo je nemoguće adekvatno ih održavati", kazala je Borovinić Bojović.

Naglasila je da se svakoga dana u KCCG-u, u dvije angio sale, pregleda i operiše oko 25 ljudi. Mjesečno se zbrine njih 750, pa će, kako je kazala, nova Angio sala obezbijediti kraće vrijeme čekanja, kako za hitne intervencije, tako i za elektivni program. Pacijenti će brže dolaziti na red za koronarografiju, za ugradnju pejsmejkera i svega ostalog što je prijeko potrebno, istakla je ministarka.

''Sa druge strane, KCCG ima tri skenera koji rade 24 sata dnevno 365 dana u godini. Za jedan dan u KCCG se uradi oko stotinu snimanja odnosno oko 3.000 mjesečno. To su tumori, prelomi, oboljenja pluća, kao i hitna snimanja i udesi. Nijedna bolest, pa ni korona, ne može se pratiti na adekvatan način bez skenera. Skener je zlatni standard u dijagnostici,'' poručila je Borovinić Bojović.

Nabavkom novog savremenog CT aparata skratiće se liste čekanja, skeniranje će trajati kraće, a samim tim i izlaganje zračenju će biti kratkotrajnije, zaključila je ministarka zdravlja.

Bonus video: