Amfilohije: Hoće da prevedu hramove u državno vlasništvo, to nisu radili Leljin, Staljin, Tito

"Svaka je crkva Božja, Bogu prinijeta na dar i onda narodu crkvenom, krštenom da se u njemu moli i uči samožrtvenoj ljubavi prema Bogu i prema bližnjima", rekao je Amfilohije
82 pregleda 142 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 09.11.2017. 15:46h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije ocijenio je da najava prevođenje vjerskih objekata u državno vlasništvo "bezumna".

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ranije je saopštila da će Uprava za nekretnine oformiti nezavisnu komisiju koja će uraditi sveobuhvatnu analizu i napraviti detaljan hronološki izvještaj kako su na Mitropoliju crnogorsko primorsku ili neku drugu eparhiju Srpske pravoslavne ckve (SPC) upisani vjerski objetki u Crnoj Gori.

"Takvog bezumlja nije bilo ni u vrijeme Lenjina i Staljina čak, da ne govorimo u vrijeme Broza… Ipak su hramovi u njihovo vrijeme ostali da pripadaju Crkvi Božjoj i onom narodu koji je crkven i kršten na način kako je to bilo i u vrijeme kralja i gospodara Nikole Petrovića, koji je gradio i ovaj sveti hram. Nije ga gradio za sebe kao privatnu crkvu, jer nema crkve privatne. Svaka je crkva Božja, Bogu prinijeta na dar i onda narodu crkvenom, krštenom da se u njemu moli i uči samožrtvenoj ljubavi prema Bogu i prema bližnjima", rekao je Amfilohije.

Bonus video: