Povratak

Za Ernsta i njegove prijatelje, put do mira je mnogo varljiviji nego što su ikada mogli da zamisle za vrijeme dok je Evropom bjesnio rat.

24322 pregleda 2 komentar(a)
Erih Marija Remark - Povratak, Foto: Vijesti online
Erih Marija Remark - Povratak, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 05.10.2021. 08:24h

Posle četiri iscrpljujuće godine, Veliki rat je konačno završen. Sada se Ernst i nekoliko njegovih saboraca iz regimente pitaju šta će biti dalje sa njihovim životima. Gradovi koje su napustili prije četiri godine kao mladi ljudi puni ideala i entuzijazma, sada izgledaju hladniji i udaljeniji, njihovi domovi manji, razlozi zbog kojih su njihovi drugovi ginuli - nejasni.

Za Ernsta i njegove prijatelje, put do mira je mnogo varljiviji nego što su ikada mogli da zamisle za vrijeme dok je Evropom bjesnio rat. Pateći zbog nedostatka hrane u poslijeratnoj Nemačkoj i političkih nemira, kao i od slomljenog srca, Ernst prolazi kroz krizu koja će ga naučiti šta je to zbog čega treba živjeti — i šta je to što ima, a što mu niko ne može oduzeti.

Povratak
foto: Vijesti online

Remarkova popularnost naglo počinje da raste, a on u svojim sljedećim djelima najčešće opisuje ratne i poratne godine. Na - cistički reżim, 1933. godine, pokreće propagandnu kampanju protiv Remarka i spaljuje sva njegova djela.

Remark se 1931. preselio u Švajcarsku, a 1939. godine emigrira u SAD sa svojom prvom ženom gdje 1947. godine postaje punopravni gradanin SAD-a. Remark se vraća u Śvajcarsku 1948. godine, razvodi se od žene i żeni se holivodskom glumicom Polet Godar.

Povratak
foto: Vijesti online

Najznačajnija Remarkova djela su: Na zapadu niśta novo (1929), Tri ratna druga (1936), Trijumfalna kapija (1946), Nebo nema miljenike (1961) i Noč u Lisabonu (1963).

U prodaji od Utorka, 05. Oktobra po cijeni od 4.99 €

Bonus video: