CGO: Oštro sankcionisati svakog ko podstiče bilo kakav oblik nasilja

"U posljednjih nekoliko godina svjedočimo i nemilim događajima u pojedinim crnogorskim opštinama, koje karakterišu nacionalistički izrazi i izlivi mržnje prema drugačijima, devastacija kulturno-istorijskih dobara, fizički obračuni među građanima zbog političkih i ideoloških razlika, itd."

2697 pregleda 2 komentar(a)
CGO (Ilustracija), Foto: Centar za građansko obrazovanje
CGO (Ilustracija), Foto: Centar za građansko obrazovanje

Povodom Međunarodnog dana nenasilja – 2. oktobra, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na obavezu svih u društvu da utiču na očuvanje kulture suživota, mira i dijaloga, uz obavezu nadležnih institucija da neselektivno i najstrožije sankcionišu ponašanje onih koji podstiču i produbljuju bilo kakav oblik nasilnog ponašanja, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su kazali kako se Crna Gora danas suočava sa negativnim tendencijama koje kako dodaju duboko dijele "već isuviše podijeljeno društvo".

Kako dalje navode pokazuje se i da su mnogi donosioci odluka bili "neiskreni" u retoričkim zalaganjima za toleranciju i vladavinu prava, a da su im na prvom mjestu partikularne kalkulacije.

"U posljednjih nekoliko godina svjedočimo i nemilim događajima u pojedinim crnogorskim opštinama, koje karakterišu nacionalistički izrazi i izlivi mržnje prema drugačijima, devastacija kulturno-istorijskih dobara, fizički obračuni među građanima zbog političkih i ideoloških razlika, itd.", objašnjavaju iz CGO.

Prema njihovim riječima sve to je dijelom posljedica i nasljeđa sistemskog zaborava i izostanka izgradnje kulture mira, uz jačanje radikalizma i ekstremizma, a što kako su kazali "opravdano uznemirava javnost".

Iz CGO naglašavaju da odgovornost za sve ovo imaju nosioci političke moći, primarno iz vlasti, ali i iz opozicije i da kako su dalje naveli posebno brine izostanak neselektivne osude i efikasnijeg procesuiraja svih onih koji su podsticali na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu religije, porijekla, nacionalne pripadnosti, ili drugih ličnih svojstava.

"Razbijanje zidova nacionalizma i fašizma, podsticanje zdravorazumskog i neostrašćenog pristupa, stručnosti, principijalnosti i pomirenja, suživota, tolerancije, uvažavanja i ekonomskog prosperiteta morali bi biti okvir svakog građanina i građanke Crne Gore", kazali su iz CGO, dodavši da dugoročno i održivo prevazilaženje manifestacija nasilja zahtijeva koordinaciju i rad brojnih društvenih aktera.

Iz CGO su istakli kako vjeruju da je obrazovanje o ljudskim pravima i o mirnom i nenasilnom rješavanju problema od ključne važnosti u uspostavljanju kulture nenasilja, podsjetivši da je CGO od osnivanja posvećen promociji univerzalnih ljudskih prava i da kroz svoje programe kontinuirano radi na obrazovanju građana i građanki kako bi zauzeli aktivan pristup u zagovaranju i praksi nenasilnih načina rješavanja sukoba.

Bonus video: