Poribiće dio toka Ćehotine sa 25.000 komada pastrmke

Iz Lipljena su ranije saopštili da je do pomora ribe došlo u dužini toka od oko 14 kilometara i da je EPCG uplatila klubu, koji gazduje pljevaljskim vodama 341.000 eura po osnovu štete

6204 pregleda 75 reakcija 3 komentar(a)
Dio pomorene ribe nakon incidenta, Foto: Privatna arhiva
Dio pomorene ribe nakon incidenta, Foto: Privatna arhiva

Sportski ribolovni klub „Lipljen“sjutra će poribiti dio toka rijeke Ćehotine u kojem je 5.jula 2019. došlo do pomora ribe, nakon ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac, na koju se odlaže otpad koji nastaje kao nus produkt rada pljevaljskog bloka.

Iz Lipljenja su saopštili da će dio toka od ušća Vezišnice u Ćehotinu do ušća Gotovuške rijeke poribiti sa jednogodišnjom autohtonom potočnom pastrmkom crnomorskog sliva, u količini od 25 000 komada ribe iz mrestilištu na rijeci Breznici.

Iz Lipljena su ranije saopštili da je do pomora ribe došlo u dužini toka od oko 14 kilometara i da je EPCG uplatila klubu, koji gazduje pljevaljskim vodama 341.000 eura po osnovu štete.

Za izazvanje pomora ribe ispuštanjem otpadnih voda sa deponije Maljevac u Vezišnicu pritoku Ćehotine, optuženi su bili bivši direktor Termoelektrane Pljevlja Vladimir Šestović, vođa smjene Ratomir Debeljević, rukovodilac sektora za operativnu kontrolu i planiranje Dragan Babić, i stručno lice za zaštitu životne sredine Slavko Vukašinović.

Tužilac je Debeljevića i Babića teretio za krivično djelo zagađenje životne sredine, a Šestovića i Vukašinovića za krivično djelo nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine.

Za oba krivična djela optužena je bila i EPCG kao pravno lice. Svi okrivljeni, uključujući i EPCG, od početka suđenja negirarli su krivicu.

Tokom suđenja osnovni državni tužilac u Pljevljima Milivoje Tomčić odustao je od krivičnog gonjenja Elektroprivrede Crne Gore i četvorice rukovodilaca u Termoelektrani Pljevlja nakon što je vještak Snežana Didanović, na čijem se nalazu bazirala optužnica izjavila na suđenju u pljevaljskom Osnovnom sudu da ne ostaje u potpunosti pri svom nalazu o uzrocima koji su doveli do uginuća velike količine ribe.

Didanović je pred sutkinjom Ljiljanom Popović danas kazala da uzorci vode iz rijeka nisu uzeti u skladu sa standardima te da se zbog toga ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok pomora ribe.

Tvrdi i da je nesporno da je 5. jula 2019 ispuštana voda u rijeku Vezišnicu, pritoku Ćehotine, ali nije mogla da isključi kumulativni uticaj drugih zagađivača.

Svi okrivljeni, uključujući i EPCG tokom suđenja negirali su krivicu, iako je iz EPCG nekoliko dana nakon incidenta saopšteno da je njihova komisija utvrdila da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smjenski inženjer u TE Pljevlja R. D, bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, pritoku Ćehotine. Na jednom od predhodnih ročišta optuženi bivši direktor Termoelektrane Vladimir Šestović, kazao je da su su bili primorani da ispuste vodu sa deponije Maljevac u rijeku Vezičnicu kako bi spriječili prelivanje zemljane brane i njeno eventualno pucanje, što bi imalo nesagledive posljedice. On je kazao da je to jedino tehnološko rješenje. Optuženi Vukašinović cijelo vrijeme suđenja tvrdio je da uzorci nisu uzeti na pravi način i da voda iz deponije Maljevac po svom hemijskom sastavu nije mogla izazvati masovni pomor ribe.

Nekoliko dana nakon incidenta Odbor direktora EPCG je uputio je izvinjenje zbog nemilog događaja uz “duboko žaljenje zbog ekološkog akcidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine”.

Bonus video: