Pejović: Borba protiv šumarske mafije i obnova devastiranih i degradiranih šuma prioritet

"S obzirom na brojne izazove koji su neminovni ne sumnjam u snažnu posvećenost premijera, Vlade, resornog ministarstva i svih drugih povezanih institucija, u očuvanje i unapređenje šuma kroz održivo, odgovorno, zakonito i efikasno gazdovanje šumama"

5291 pregleda 12 komentar(a)
Srđan Pejović, Foto: Privatna arhiva
Srđan Pejović, Foto: Privatna arhiva

Novi vršilac dužnosti direktora Uprave za šume, Srđan Pejović poručio je da će sa svojim timom biti potpuno posvećen "borbi protiv šumarske mafije i borbi za obnovu devastiranih i degradiranih šuma".

Vlada je na sjednici 30. septembra imenovala Pejovića za v.d. direktora Uprave za šume. a tu funkciju obavljaće do imenovanja direktora, a najduže do šest mjeseci.

Pejović je na mjestu direktora Uprave za šume zamijenio Branka Jankovića zbog isteka vremena od šest mjeseci na koje je određen za vršioca dužnosti direktora.

"Kao neko ko je cijeli svoj profesionalni život posvetio ovom blagu Crne Gore, kao čovjek koji je svoje školovanje i obrazovanje posvetio šumarstvu, moja dužnost jeste i biće da zaštitim šume Crne Gore, šume koje su decenijama talac nezajažljivih apetita pojedinaca i organizovanih grupa, koji su se enormno obogatili na štetu naše prirode i naših građana. Izazov je veliki, ali je dostižan: kao neko ko svim svojim bićem voli Crnu Goru, pa i njene šumske ljepote, želim da poručim da ću sa svojim timom biti potpuno posvećen, zajedno sa nadležnim institucijama i u skladu sa svojim nadležnostima, borbi protiv šumarske mafije, i, sa druge strane, borbi za obnovu naših devastiranih i degradiranih šuma", naveo je Pejović u saopštenju.

Dodao je da ta obnova podrazumijeva opsežno prirodno i vještačko pošumljavanje, sprovođenje šumsko-uzgojnih radova na poboljšanju kvaliteta šuma, valorizaciju ekoloških i socijalnih funkcija šuma, održivo korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda, efikasno uspostavljanje raspodjele dostupne drvne mase...

Poručio je da će raditi na tome da šume "ostavimo na korišćenje našim potomcima u boljem stanju nego što su trenutno".

"Takođe, intencija će biti snažno uvezivanje Crne Gore sa najrelevantnijim naučno-istraživačkim centrima, domaćim i stranim NVO, sistemska borba protiv požara, ali i snažnije učešće u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena koje uzrokuju sušenje i bolesti naših šuma, intenzivnija međusektorska saradnja u zaštiti naših šuma, kao i, u skladu sa nadležnostima, iskrena i snažna saradnja sa svim relevantnim institucijama koje se bave zaštitom i unapređenjem prirodnih bogatstava Crne Gore".

Pejović je kazao i da će u narednim danima uraditi analizu zatečenog stanja u Upravi za šume, sondirati kadrovske, organizacione i druge kapacitete, provjeriti evidencije o sječama i pošumljavanju.

"I na osnovu toga, ali i drugih parametara, krenuti u izazovan proces zrelog, odgovornog, efikasnog, modernizovanog i digitalizovanog gazdovanja šumama. S obzirom na brojne izazove koji su neminovni ne sumnjam u snažnu posvećenost premijera, Vlade, resornog ministarstva i svih drugih povezanih institucija, u očuvanje i unapređenje šuma kroz održivo, odgovorno, zakonito i efikasno gazdovanje šumama", naveo je Pejović.

Bonus video: