Od početka godine 16 povreda na radu

„Od početka ove godine bilo je 16 povreda - dvije smrtne, dvije kolektivne i 12 teških povreda na radu“, naveli su iz UiP-a.

4213 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori se od početka ove godine dogodilo 16 povreda na radu, od čega su dvije bile sa smrtnim ishodom, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove (UiP).

Iz UiP-a su agenciji MINA rekli da je strujni udar uzrok oba smrtna slučaja, dok je kod ostalih povreda najčešći uzrok povređivanja bio pad sa visine.

„Od početka ove godine bilo je 16 povreda - dvije smrtne, dvije kolektivne i 12 teških povreda na radu“, naveli su iz UiP-a.

Kako su kazali, povrede se najčešće dešavaju u oblasti građevinarstva, prenosa i distribucije električne energije, zaštite i spašavanja, u prerađivačkoj industriji.

Iz UiP-a su rekli da je ove godine ukupno donešeno 13 rješenja o privremenoj zabrani rada, zbog neposredne opasnosti po život i zdravlje.

„Nepravilnosti se konstatuju prilikom redovnih nadzora, kada je oblast zaštite i zdravlja na radu u pitanju, a u toku ove godine je bilo 67 inicijativa za nadzor“, naveli su iz Uprave.

Inicijative, kako su dodali, uglavnom podnose zaposleni i građani, ali je bilo i anonimnih.

„Najčešće nepravilnosti utvrđene u oblasti zaštite i zdravlja na radu su da poslodavac ne nabavlja i ne izdaje na upotrebu zaposlenima sredstva za rad neophodna za njihovo radno mjesto, sa stručnim nalazom i ocjenom da su na njima obezbijeđene propisane mjere zaštite na radu”, kazali su iz UiP-a.

Kako su naveli, nepravilnosti su se odnosile i na rad zaposlenih bez uvjerenja o osposobljenosti za bezbjedan rad i ljekarskih uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za radna mjesta sa posebnim uslovima rada, odnosno povećanim rizikom, kao i na nevođenje evidencija iz oblasti zaštite i zdravlja na radu,

Ostalo se, kako su rekli iz Uprave, odnosilo na nepoštovanje obaveza od strane poslodavca u pogledu nabavke, izdavanja na upotrebu i obezbjeđenja korišćenja sredstava i opreme lične zaštite na radu.

“Kao i na neposjedovanje akta o procjeni rizika za sva radna mjesta, nepoštovanje obaveza od strane poslodavca u pogledu preduzimanja potrebnih mjera i određivanja zaposlenih za pružanje prve pomoći, zaštitu od požara i evakuaciju zaposlenih”, dodali su iz UiP-a.

Prošle godine dogodile su se 24 povrede na radu, i to šest smrtnih, jedna kolektivna i 17 teških.

Bonus video: