7. oktobar

Bečić čestitao Dan Vojske Crne Gore

"Siguran sam da ćemo usaglašavanjem zakonske regulative, ali i efikasnom kontrolom implementacije usvojenog, uspjeti da značajno ojačamo partnerstvo u okviru NATO alijanse - jer pravac kojim smo krenuli za nas nema alternativu"

3629 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore, uputio je čestitke ministarki odbrane Oliveri Injac, načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnom generalu Milutinu Đuroviću, kao i svim pripadnicama i pripadnicima Vojske Crne Gore.

"Podsjećanje na ovako značajne datume iz naše slavne istorije za sve nas predstavlja čast i obavezu koju su nam nametnuli i u nasljeđe ostavili naši preci. Odbijanjem da se pokore mnogim, često značajno brojnijim i jačim neprijateljima, koji su pokušavali da im silom nametnu jaram ropstva, utabali su staze slobode za našu, ali i za sve buduće generacije koje će, kao i mi, imati obavezu da njima koračaju uzdignute glave. Istorija nas uči da se snaga vojske ne ogleda isključivo u njenoj veličini, već u nepokolebljivoj težnji za uzvišenim ljudskim vrijednostima kao što su dostojanstvo i sloboda, koje su milenijumski pratilac našeg naroda. Prkos i želja da budemo slobodni utkani su duboko u naš mentalitet, što se posebno potvrdilo kada smo prvi u porobljenoj Evropi, 13. jula prije tačno 80 godina, opštenarodnim ustankom pokazali da fašizam i nacizam nisu i nikad neće biti dobrodošli na našim prostorima", naveo je Bečić.

Ističe da je Vojska Crne Gore oduvijek bila faktor stabilnosti, garant bezbjednosti i očuvanja mira, kao i ključni činilac odbrane od elementarnih nepogoda koje su nerijetko bile veliki izazov našoj zemlji.

"U prethodnom periodu naše društvo je svjedočilo predanom i nesebičnom radu pripadnica i pripadnika Vojske Crne Gore u akcijama zaštite građanki, građana i imovine od vremenskih i drugih nepogoda. Vođeni tim primjerima pokazali ste stratešku pripremljenost i adekvatnu obučenost naših jedinica da u najtežim situacijama reaguju brzo i efikasno, čuvajući bezbjednost, imovinu i živote svakog od nas. Odgovorno tvrdim da dok odbranom naše zemlje odvažno rukovode i komanduju oni koji su vođeni isključivo nacionalnim interesima Crne Gore, a ne bilo kojim drugim uticajima iznutra ili vani, možemo biti sigurni i bezbjedni".

Bečić je u čestitki naveo i da jačanje partnerstva u okviru članstva u NATO savezu, pored evropskih integracija i intenziviranja regionalne saradnje, "predstavlja jedan od stubova naše spoljne politike, kao i stabilan temelj za sve procese koji nas očekuju u narednom periodu".

"Siguran sam da ćemo usaglašavanjem zakonske regulative, ali i efikasnom kontrolom implementacije usvojenog, uspjeti da značajno ojačamo partnerstvo u okviru NATO alijanse - jer pravac kojim smo krenuli za nas nema alternativu. Uz uvjerenje da ćemo zajedničkim zalaganjem doprinijeti jačanju kapaciteta Vojske Crne Gore kao i unaprijeđenju položaja svih vojnikinja i vojnika, još jednom vam čestitam Dan Vojske Crne Gore“, naveo je u čestitki Bečić.

Preporučujemo za Vas