Trebjesa bogatija za 700 stabala smrče i 10 lipa

Trebjesa je od kraja 2000. godine opštinskom odlukom stavljena pod zaštitu kao posebni prirodni predio

4072 pregleda 89 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Pivara Trebjesa
Foto: Pivara Trebjesa

Zahvaljujući zajedničkoj akciji zaposlenih u Pivari "Trebjesa" i članova NVU "Putevima predaka", park šuma Trebjesa bogatija je za 710 stabala drveća.

Akcija, tokom koje je posađeno 700 stabala smrče i deset lipa, realizovana je u okviru Nikšićko Green platforme.

"Ako znamo da jedno odraslo stablo stvara dnevnu količinu kiseonika za dvije do deset osoba, onda shvatamo vrijednost svakog posađenog drveta. Zato nam je drago što smo, u saradnji sa partnerima iz NVU 'Putevima predaka', i ove godine ozelenili park šumu Trebjesa, koja je jedno od najdražih izletišta Nikšićana. Posađena stabla samo su dio našeg ukupnog pozitivnog ekološkog otiska", kazala je Natalija Đordan, menadžerka korporativnih poslova u Pivari "Trebjesa".

Ana Petrović Njegoš, iz NVU "Putevima predaka", podsjetila je da je ovo udruženje osnovano s ciljem unapređenja ekološkog statusa Crne Gore, kao i da su lokalitet Trebjese prepoznali kao ekološku oazu i značajno mjesto za Nikšićane.

Pošumljavanje Trebjese
foto: Pivara Trebjesa

"Zbog toga smo volonterski rad usmjerili na uređivanje park šume Trebjesa, posebno kroz pošumljavanje i ozelenjavanje. Slične akcije nastavićemo i u narednom periodu“, poručila je Petrović Njegoš.

NVU „Putevima predaka“ do sada je organizovalo veći broj akcija pošumljavanja i zahvaljujući njima, ali i brojnim organizacijama, preduzećima, institucijama, klubovima i pojedincima, koji su se uvijek odazvali njihovom pozivu, Trebjesa je samo tokom prethodne dvije godine postala bogatija za nekoliko hiljada sadnica.

Na prostoru park šume Trebjesa prisutno je više od 200 zeljastih i 40 drvenastih vrsta, od čega je dosadašnjim istraživanjima utvrđeno postojanje 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva. Trebjesa je od kraja 2000. godine opštinskom odlukom stavljena pod zaštitu kao posebni prirodni predio.

Bonus video: