CGO: Nastavnici dočekuju svoj dan van fokusa resornog Ministarstva

Navodi da se nastavnicima manipuliše kroz obezbjeđenje norme časova, mnogima se umjesto produžetka ugovora o radu raskidaju radni odnosi na određeno i zapošljavaju novi nastavnici, sa ili bez iskustva, a samo kako njihovi prethodnici ne bi dobili posao na neodređeno

3375 pregleda 6 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: CGO
Kaluđerović, Foto: CGO

Neophodna je hitna i snažna podrška nastavnicima koji su ključni akteri obrazovnog sistema, kako bi u potpunosti doprinijeli bržem oporavku ovog od posljedica pandemije, ali i podizanju ukupnog nivoa kvaliteta obrazovanja, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom Svjetskog dana nastavnika.

Viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović kazala je da je pandemija koronavirusa značajno urušila odavno oslabljen kvalitet obrazovanja, a da Vlada ne preduzima odgovarajuće mjere da ojača nezavidan položaj prosvjetnog kadra i suočavanja sa situacijom u kojoj su se našli zajedno sa svojim učenicima.

"CGO cijeni da je neophodno da resorno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali i čitava Vlada Crne Gore, da učinkovite odgovore na posljedice pandemije u dijelu obrazovnog procesa, a što uključuje fokus i na nastavnike. Nije dobro da se nastavno osoblje, nakon skoro dvije školske godine online nastave i maksimuma koje su nastavnici dali u moralnom, pedagoškom i profesionalnom smislu, kao i ugroženog mentalnog zdravlja učenika u zatvorenim prostorima, sada kada im je najpotrebnije slabi na različite načine", rekla je Kaluđerović.

Navodi da se nastavnicima manipuliše kroz obezbjeđenje norme časova, mnogima se umjesto produžetka ugovora o radu raskidaju radni odnosi na određeno i zapošljavaju novi nastavnici, sa ili bez iskustva, a samo kako njihovi prethodnici ne bi dobili posao na neodređeno.

Dodaje da izostaje analiza individualnog kvaliteta rada i iskustva takvih nastavnika, a da nema ni procjene štete koja će nastati po učenike u periodu dok se početnici ne snađu i ne steknu adekvatno iskustvo.

"Posebno brine da se nastavlja i loša praksa sa asistentima u nastavi za djecu kojima su ti asistenti prijeko potrebni, a imajući u vidu da se radi o djeci sa teškoćama u razvoju i učenju. Uloga njihovih asistenata je specifična, kao i navikavanje djece na te asistente. Djeca u najranijim uzrastima i tokom osnovne škole ne bi smjela, i iz pedagoških razloga, mijenjati asistenta što se danas često dešava. Takođe, u vrtićima se daju otkazi asistentima, iako je jasno da oni imaju poseban doprinos u razvoju ove djece. Umjesto da se na različite načine podrža rad ovih asistenata, kao i da se poveća njihov broj kako bi nastava bila jednako dostupna svima, bilježi negativan trend u svakom pogledu", kazala je Kaluđerović.

Ističe da nastavnicima nije isplaćena naknada za rad preko norme u vrijeme pandemije kada su odjeljenja dijeljena na dva dijela, pa je i njihov rad bio praktično duplo duži, ali i zahtjevniji.

"Takav odnos resornog Ministarstva direktno gazi i obećanje iz premijerovog ekspozea da će Vlada raditi na „unaprjeđenju obrazovnog sistema na svim nivoima uz prioritetnu depolitizaciju“. CGO ukazuje da su nastavnici sada izloženi i mnogo većim zahtjevima od strane roditelja, djece i društva a ostaju bez podrške, pa čak ni u usavršavanju kako bi se nosili sa tim različitim zahtjevima. Opterećeni su i brojnim administrativnim obavezama što prijeti da suštinu nastave zamijeni formom".

Kaluđerović smatra da Vlada nije uložila dovoljan napor da nastavu bolje prilagodi uslovima pandemije, a da ovakav odnos prema nastavnicima za posljedicu ima prebacivanje dijela posla nastavnika na roditelje.

"U današnjoj konstelaciji odnosa, djeca ne uče u školi niti za to imaju dovoljno vremena. Obesmišljava se i besplatno obrazovanje, jer roditelji često plaćaju tutore zbog izostalog interesovanja i posvećenosti Vlade ovog važnom sistemu. CGO poziva Vladu Crne Gore da shvati važnost nastavničke uloge i obrazovanja, i postavi ga suštinski, a ne retorički, na mjesto svojih prioriteta. Potrebno je i ovu profesiju popularizovati da bi se češće birala i kako bi joj se vratio ugled koji zaslužuje. Jedino tako Crna Gora može biti u korak sa evropskim obrazovnim sistemom i obrazovati kadar koji je konkurentan na tržištu rada", zaključila je Kaluđerović.

Bonus video: