kašćelan i plesa potpisali sporazum

Pobratimili se Cetinje i Alba Julija

"Naš zajednički cilj je da dosadašnje odnose unaprijedimo i da otvorimo mogućnosti da se uspostave neka nova i iskrena prijateljstva i poslovne veze", kazao je Kašćelan

3881 pregleda 7 komentar(a)
Kašćelan i Plesa, Foto: Prijestonica Cetinje
Kašćelan i Plesa, Foto: Prijestonica Cetinje

Gradonačelnici Prijestonice Cetinje i rumunskog grada Alba Julija, Aleksandar Kašćelan i Gabriel Plesa, potpisali su na Cetinju Sporazuma o bratimljenju dva grada kojim je predviđena saradnja u oblastima kao što su preduzetništvo, ekonomija i inovacije, kultura i kulturno nasljeđe, umjetnost, obrazovanje, nauka, sport i mladi, ekologija i turizam, saopšteno je danas iz Prijestonice Cetinje.

"Naš zajednički cilj je da dosadašnje odnose unaprijedimo i da otvorimo mogućnosti da se uspostave neka nova i iskrena prijateljstva i poslovne veze", kazao je Kašćelan, pojašnjavajući da su "vlasti u Alba Juliji i na Cetinju, prepoznajući posebne veze i dugogodišnje prijeteljstvo Crne Gore i Rumunije, inicirali potpisivanje sporazuma o bratimljenju".

Kašćelan je dodao da Sporazum o bratimljenju, "naglašava zajedničku posvećenost razvoju aktivnih i održivih odnosa između građana dva grada u različitim sektorima".

Kašćelan smatra da je "posebna vrijednost Sporazuma u tome što pretpostavlja mjere koje su u saglasju sa evropskom perspektivom Crne Gore i spoljnopolitičkim prioritetima obje države".

"Cetinje i Alba Julija, kao istorijski važni gradovi u našim zemljama, od danas počinju da ispisuju još jednu važnu, zajedničku, istorijsku priču. Vjerujem da će to biti uspješna evropska priča i da će Sporazum doprinijeti ne samo snažnijem povezivanju lokalnih samouprava, već i cjelokupnoj društvenoj, političkoj, ekonomskoj i turističkoj razmjeni između naša dva grada", kazao je on.

U saopštenju se navodi da je "Plesa podsjetio na tradicionalno dobre i viševjekovne odnose Rumunije i Crne Gore".

"Velika nam je čast što se dva duhovna i istorijska centra i dvije stare prijestonice ujedinjuju na ovakav način. Ovo je izuzetan početak za razvijanje naše saradnje ne samo na polju kulture, nego i ekonomije, društvenih odnosa, i naročito u oblasti privrede", kazao je Plesa.

On je rekao da rumunska iskustva u pridruživanju Evropskoj uniji mogu biti podrška Crnoj Gori na tom putu.

Plesa je pozvao Kašćelana da posjeti Alba Juliju, navodeći da je uprava grada spremna da podijeli svoja iskustva iz procesa pridruživanja sa Cetinjem, a posebno koliko im je taj proces donio benefita.