Traže odgovorniji odnos prema životinjama

„Uvijek smo ovaj datum obilježavali u Podgorici, a ovoga puta smo odlučili da to uradimo u Nikšiću jer se prethodnih godina izvojio od ostalih gradova u Crnoj Gori po svojoj predanosti u borbi, prije svega, za ulične životinje", kazala je Kovačević

4375 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Kako bi obilježili Svjetski dan životinja, ali i još jednom skrenuli pažnju da se neodgovornim vlasnicima, kao i onima koji bacaju otrov, mora stati na kraj, Korina animals, u saradnji sa Nikšićkim udruženjem za zaštitu životinja i Family vet ambulantom, postavila je danas štandove sa promotivnim materijalom na gradskom trgu, dok će u 18 časova organizovati protestnu šetnju.

„Uvijek smo ovaj datum obilježavali u Podgorici, a ovoga puta smo odlučili da to uradimo u Nikšiću jer se prethodnih godina izvojio od ostalih gradova u Crnoj Gori po svojoj predanosti u borbi, prije svega, za ulične životinje. Smatramo da je vrijeme da se posvetimo Nikšiću“, kazala je Tijana Kovačević iz NVO Korina animals.

Podsjetila je da je od 4.septembra u gradu pod Trebjesom otrovano 14 pasa, od kojih su četiri uginula, kao i da su zbog toga organizovali četiri šetnje, uključujući i današnju.

„Uručili smo dopise Centru bezbjednosti Nikšić i Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću sa zvaničnim zahtjevom o izjašnjavanju povodom urađenog na rasvjetljavanju trovanja uličnih životinja koja su se desila od 4. septembra ove godine. Još uvijek nemamo informaciju koja otrovna supstanca je korišćena“, istakla je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Obilježavanjem Svjetskog dana životinja željeli su, kako je kazala, da budu vidljivi i da skrenu pažnju na odgovorno vlasništvo, svjesni da se priča koju godinama pričaju neće ni lako, ni brzo završiti, iako je dosta toga urađeno.

„Dosta toga je počelo da se dešava i sada to samo treba nastaviti. Imamo program trajne sterilazije i jedina smo opština koja je trajnom odlukom prepisala sterilazaciju kao rješavanje problema kontrole napuštenih životinja. Nedavno smo potpisali memorandum o saradnji sa Komunalnom policijom da bi zajedno radili na implementaciji odluke o držanju kućnih ljubimaca i postupanju sa napuštenim životinjama. Naša Komunalna policija je dobila čitač za mikročipove pasa, pošto imamo veliki problem sa napuštanjem pasa da bi se stalo na kraj tome. Već radimo obuku sa službenicima Komunalne policije“, istakla je Kovačević.

Vizija tima Korina animals je pozicioniranje Nikšića kao prvog pet friendly grada u Crnoj Gori.

Bonus video: