Vrijedna vodovodna oprema stigla u Kolašin

“Oprema uključuje korelacione radio logere, univerzalni lokator cijevi, ventila i metala, elektro-akustični uređaj za detekciju gubitaka i ultrazvučni mjerač protoka..."

3372 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Specijalizovana vodovodna oprema, koja će omogućiti kvalitetnije i redovnije vodosnabdijevanje, nabavljena je u okviru EU projekta “Unapređenje upravljanja vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim dijelovima opština Kolašin i Rogatica”.

Kako su saopštili iz kolašinske Opštine. riječ je o savremenoj opremi za detekciju gubitaka.

“Oprema uključuje korelacione radio logere, univerzalni lokator cijevi, ventila i metala, elektro-akustični uređaj za detekciju gubitaka i ultrazvučni mjerač protoka. Pored toga, nabaljena je hlorinatorska oprema, 25 ventila, 400 vodomjera i dva fiksna mjerača protoka. Vrijednost opreme je oko 94.000 eura”, saopštili su iz lokalne uprave.

Najvljuju da u narednom period treba da bude organizovana desetodnevna obuka za zaposlene u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” . Na taj način radnici će se edukovati o osnovnim principima i konceptom rada opreme za detekciju gubitaka. Pored toga, biće obučeni da samostalno koriste pomenute uređaje i lociraju kvarove, otkrivaju ilegalne priključke na vodovodnoj mreži i upoznaju se sa principima smanjenja neobračunate vode (NRW).

Vodovodna oprema Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Gubici vode u transportu i distribuciji su do sada bili ključni problemi kolašinskog vodosnabdijevanja. Kako je ranije za Vijesti kazao Momčilo Bulatović, direktor preduzeć Vodovod i kanalizacija”, 30 odsto vode gubi zbog oštećenja na glavnim vodovima starog i novog vodovoda i sekundarne mreže.

Projeka “Unapređenje upravljanja vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim dijelovima opština Kolašin i Rogatica” finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa BiH-Crne Gore. Sprovode ga opštine Kolašin i Rogatica u periodu od 1. februara 2020. do 31. jula 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 577.000, od čega je EU obezbijedila oko 487.000 eura bespovratnih sredstava.

Vodovodna oprema Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Bonus video: