Nikšić: Hidrološki nivo na minimumu, moguće restrikcije

"Sve dok možemo da obezbijedimo građanima vodu, a da ne ugrozimo bezbjednost opreme, nećemo uvoditi restrikciju. Onoga trenutka kada taj nivo bude na pragu da nećemo moći ni opremu da sačuvamo", kazao je Cicmil

7635 pregleda 45 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

Građani Nikšića posljednjih dana imaju problem sa pritiskom vode, posebno oni koji u zgradama nemaju hidrofore. U pojedinim djelovima grada dešavalo se da bez vode budu skoro čitav dan. Kako je”Vijestima” kazao direktor JP “Vodovod i kanalizacija”, Željko Cicmil, slab pritisak vode uzrokovan je hidrološkim minimumom i ukoliko se situacija ne promijeni biće prinuđeni da uvedu restrikcije.

”Već smo na hidrološkom minimumu, pa kroz rezervoare i pumpe koje imamo ne uspijevamo da obezbijedimo dovoljnu količinu vode. Već duži vremenski period nije bilo padavina. Sve dok možemo da obezbijedimo građanima vodu, a da ne ugrozimo bezbjednost opreme, nećemo uvoditi restrikciju. Onoga trenutka kada taj nivo bude na pragu da nećemo moći ni opremu da sačuvamo, niti će uže jezgro moći da dobija vodu, bićemo prinuđeni na restrikciju”, kazao je Cicmil.

Mogućnost uvođenja restrikcija kroz isključenja prigradskih naselja sa vodovodne mreže najavljena su već od sinoć, trajala bi 12 sata, a naselja bi bila podijeljena u tri grupe, dok bi za isključenu grupu bilo obezbijeđeno vozilo sa pitkom vodom.

Kako bi potrošačima omogućili reprogram duga čime bi “izbjegli troškove prinudne naplate” Vodovod i kanalizacija su pokrenuli akciju “Budi patriota plati vodu”. Akcijom koja traje do kraja oktobra, obuhvaćena su sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja po osnovu utroška vode i odvođenja otpadnih voda preko 100 eura.

Bonus video: