HRA: Vlada da zauzme strateški pristup suočavanju sa svim ratnim zločinima

Akcija za ljudska prava, Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centar za građansko obrazovanje zahtijevaju trajnu memorijalizaciju mjesta na kome se nalazio logor Morinj, kao i mjesta u Herceg Novom sa koga je većina bosansko-hercegovačkih izbjeglica deportovana u smrt

5211 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravila je, kako su kazali, veoma važan događaj u kome su po prvi put poslije trideset godina Hrvatska i Crna Gora zajednički obilježile mjesto ratnih zločina u Morinju.

U toj nevladinoj organizaciji očekuju da dvije države u istom duhu nastave saradnju na obilježavanju i istraživanju ratnih zločina, uključujući zločine na dubrovačkom ratištu i zločine u logoru Lora u Splitu.

Iz HRA su saopštili da, zajedno sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centrom za građansko obrazovanje (CGO), zahtijevaju trajnu memorijalizaciju mjesta na kome se nalazio logor Morinj, kao i mjesta u Herceg Novom sa koga je većina bosansko-hercegovačkih izbjeglica deportovana u smrt.

Iz HRA su izrazili očekivanje da Vlada zauzme strateški pristup komemoraciji žrtava svih ratnih zločina i mjesta na kojima su se dogodili, jer je suočavanje sa greškama iz prošlosti jedini način da budućim generacijama obezbijedi budućnost u kojoj se iste greške neće ponavljati.

Poručili su da Državno tužilaštvo mora iz temelja promijeniti pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, kao i da se mora pozabaviti komandnom odgovornošću, kako za logor Morinj, tako i za druge zločine.

U nedjelju, 3. oktobra ministri spoljnih poslova dvije države, Gordan Grlić Radman i Đorđe Radulović, posjetili su zajedno mjesto na kome se prije 30 godina nalazio logor Jugoslovenske narodne armije (JNA) u kome je oko 270 zarobljenika sa dubrovačkog ratišta bilo izloženo mučenju od oktobra 1991. do avgusta 1992. godine.

Viši sud u Podgorici je u svojoj presudi, kojom je utvrdio odgovornost četvorice izvršilaca ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika rekao da je u Sabirnom logoru Morinj "vladala atmosfera terora i straha za goli život kome su oštećeni bili neprestano izloženi“.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman istakao je da su u predmetu Morinj "osuđeni uglavnom stražari, međutim do danas ne znamo ko su bili ti nalogodavci, tako da tu ima još mjesta za procesuiranje i drugih koji bi trebalo da krivično odgovaraju".

"U istom smislu, Akcija za ljudska prava je kritikovala pristup državnog tužilaštva koje zločine u logoru Morinj nikada nije sagledalo kao organizovani sistem zlostavljanja zatvorenika i u skladu s tim optužilo i one koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima, iako je za to bilo osnova".

"Državno tužilaštvo Crne Gore, sasvim neopravdano, nije pokazalo zahtijevano aktivan pristup procesuiranju ratnih zločina i sistematski je izbjegavalo komandnu odgovornost, što sve za državu još uvijek znači poseban teg oko vrata u dostizanju vladavine prava", saopštili su iz HRA.

Podsjećaju da se ta NVO u kontinuitetu zalaže za pravdu za žrtve ratnih zločina. Žrtve imaju pravo na krivičnu pravdu, na utvrđivanje istine o zločinima, na naknadu štete i na memorijalizaciju mjesta na kojima su zločini počinjeni, poručili su iz HRA.

Podsjećaju da su, zajedno sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centrom za građansko obrazovanje u maju ove godine predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću predali inicijativu da se 27. maj proglasi Danom sjećanja na žrtve deportacije izbjeglica 1992. godine iz Crne Gore.

"Novom predsjedniku Skupštine opštine Herceg Novi, Ivanu Otoviću, dostavili smo 14. septembra inicijativu za podizanje spomen obilježja žrtvama deportacije izbjeglica 1992. godine u Herceg Novom, ali od njih do danas nijesmo dobili odgovore", zaključuju iz HRA.