Avion Vlade servisiran prije tri mjeseca

Putnici su iskrcani, a potom u tkz. tehničkom taksiranju, rulanju aviona prema hangaru, desilo se da se stajni, nosni trap, uvukao bez komande pilota..”, kazao je jedan od sagovornika Vijesti

32653 pregleda 109 reakcija 52 komentar(a)
Vladin avion nakon nezgode, Foto: RTCG
Vladin avion nakon nezgode, Foto: RTCG

Nezgoda na avionu Vlade Crne Gore dogodila u 22:17 časova, nesporedno nakon što je sletjela na pistu letjelica sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i delegacijom koja se vratila iz Slovenije.

”Putnici su iskrcani, a potom u tkz. tehničkom taksiranju, rulanju aviona prema hangaru, desilo se da se stajni, nosni trap, uvukao bez komande pilota. Posada je tada zaustavila motore, ali nakon toga dogodilo se i da desna noga nagne, nakon čega je letjelica malo krilom zagrebala po pisti, a potom se zaustavila. Pilot, kada se to dogodilo, odmah je prijavio problem, nakon čega je aktivirana vanredna situacija, zbog čega su do njih stigle vatrogasne i druge ekipe koje su inače bile na nekoliko metara udaljenosti. Drugi dan je ekipa domaćih servisera osposobila stajni trap, a potom u srijedu avion dovukla do hangara”, ispričao je sagovornik uključen u istragu nezgode na podgoričkom aerodromu.

Vladin avion Bombardier - Learjet 45, registracije 4O-MNE, proizveden 1999. godine, doživio je nezgodu u ponedjeljak 27. septembra na podgoričkom aerodromu.

Kako je došlo do oštećenja te letjelice nakon slijetanja na pistu i rulanja ka hangaru, utvrdiće se tokom istrage kojom se bave Generalni sekretarijat Vlade, Komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, ali i Aviohelikopterska jedinica MUP-a.

Sagovornici Vijesti bliski istrazi saopštili su da je taj avion prije tri mjeseca bio na redovnom godišnjem servisu u Njemačkoj, u ovlašćenom avio-servisu “Aero-Dienst GmbH” u Nirnbergu.

Avion je nakon nezgode - loma prednjeg stajnog trapa, dva dana proveo na bočnom dijelu piste u blizini hangara, a potom su domaći serviseri uspjeli da letjelicu osposobe i dovuku do garaže.

Prema informacijama Vijesti, sada se očekuje dolazak ovlašćenih servisera iz “Aero - Dienst GMbH”, koji će u Podgorici popraviti kvar.

Ovlašćeni avio-servis u Njemačkoj, tvrde isti izvori, godinama je obavljao rutinske i dopunske radove održavanja kao i sve vanredne preglede, modifikacije, primjene AD i SB na motorima, elisama i opremi Vladinog aviona “bombardier - learjet 45”, starog 22 godine.

”Vijesti” su Generalni sekretarijat Vlade i MUP pitale da li mogu saopštiti preliminarne rezultate - kako je došlo do oštećenja Vladinog aviona, ali i kada je posljednji put servisiran kao i koja vrsta održavanja je urađena u državi, a koja u servisu u inostranstvu.

Iz te dvije institucije nijesu stigli ni odgovori šta je pilot aviona napisao u službenom izvještaju menadžmentu Generalnog sekretarijata Vlade i Helikopterskoj jedinici MUP-a, kao ni da li je i kada saopštio Kontroli letjenja da ima problem sa letjelicom.

Paralelno sa istragom kako je došlo do nezgode, Komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, će provjeriti i da li svi subjekti u avio saobraćaju u Crnoj Gori poštuju propisane sigurnosne procedure.

Svi avioni, koji imaju operacije u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, imaju uređaje koji evidentiraju broj letova ali i vrijeme kada su obavljeni servisi.

”Gotovo da ne postoji mogućnost da avion poleti, a da nijesu urađeni svi servisi i kontrole, koji su predviđeni od strane ovlašćenih servisera, koji imaju licencu za održavanje letjelica”, tvrdi izvor.

Bonus video: