Brđanin: Prekograničnom saradnjom do rezultata u borbi protiv kriminala

"Uvjeren sam da samo zajedničkim naporima i jedinstvenim odgovorom, kao i uspostavljanjem jake prekogranične saradnje kroz pravovremenu razmjenu informacija, bezbjednosne strukture mogu postići efikasne rezultate u borbi protiv svih vrsta kriminala“, rekao je Brđanin

5157 pregleda 5 komentar(a)
Brđanin, Foto: Savo Prelević
Brđanin, Foto: Savo Prelević

Zajedničkim naporima, jedinstvenim odgovorom i uspostavljanjem jake prekogranične saradnje kroz pravovremenu razmjenu informacija, bezbjednosne strukture mogu postići efikasne rezultate u borbi protiv svih vrsta kriminala, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Brđanin je, na poziv Generalnog sekretarijata Interpola, govorio na 48. Evropskoj regionalnoj konferenciji, na temu „Značaj sub-regionalne saradnje u efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.“

Iz policije su kazali da se Brđanin uživo uključio iz Ankare, gdje boravi u posjeti Nacionalnoj policiji Turske.

"Brđanin se u svom izlaganju fokusirao na ključne segmente odgovora na bezbjednosne rizike i prijetnje, a koje se prvenstveno odnose na posvećenost Uprave policije usvajanju evropskih standarda sa kontinuiranim unapređenjem organizacionih, tehničkih i administrativnih kapaciteta i samim tim ispunjenju obaveza iz pregovaračkog procesa“, navodi se u saopštenju.

Zato su, kako je kazao, primarni segmenti u radu borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma ali i unapređenje granične kontrole i upravljanje migracijama, kao i implementacija Šengen i PNR standarda.

Brđanin je istakao značaj unapređenja policijske saradnje i razmjene informacija kako u regionalnim tako i međunarodnim okvirima.

Kako je kazao, težnja crnogorske policije da ovoj oblasti pruži puni doprinos ogleda se u njenom predsjedavanju Asocijacijom šefova policija u Jugoistočnoj Evropi (SEPCA) u okviru koje je u ovoj godini realizovan niz aktivnosti, ali i trajnom saradnjom sa ključnim strateškim partnerima kao što su Interpol i Europol.

"Uvjeren sam da samo zajedničkim naporima i jedinstvenim odgovorom, kao i uspostavljanjem jake prekogranične saradnje kroz pravovremenu razmjenu informacija, bezbjednosne strukture mogu postići efikasne rezultate u borbi protiv svih vrsta kriminala“, zaključio je Brđanin.

Bonus video: