Koliko su žene bezbjedne u Crnoj Gori?

Uprava za statistiku će kroz istraživanje ispitati o iskustvima žene u smislu neželjenih događaja sa partnerima, prijateljima, šefovima...

5589 pregleda 25 reakcija 12 komentar(a)
Ispituju koliko su žene u Crnoj Gori sigurne (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ispituju koliko su žene u Crnoj Gori sigurne (ilustracija), Foto: Shutterstock

Uprava za statistiku (Monstat) realizuje istraživanje o uslovima i bezbjednosti žena, kojim će, pored ostalog, ispitivati bezbjednost žena na poslu, u okviru porodice ili na bilo kojem drugom mjestu u javnosti.

Istraživanje je dio IPA projekta koji se finansira iz sredstava Evropske unije. Metodologiju, upitnike i druga pravila za sprovođenje i obradu istraživanja, kako su kazali iz Monstata, definisao je Eurostat.

”Istraživanje će se prvi put sprovesti na ovakav način u Crnoj Gori i stvoriti uslove za proizvodnju uporedivih podataka o uslovima života i bezbjednosti žena. Ispitivaće se bezbjednost žena, na poslu, u okviru porodice ili na bilo kojem drugom mjestu u javnosti. Takođe, ispitivaće se i iskustva žene u smislu neželjenih događaja sa: partnerima, rođacima, prijatelj/prijateljica, kolega/koleginica, šef/šefica i dr”, kazali su redakciji.

Istraživanje će na terenu realizovati 20 anketara. Monstat je nakon nedavnog javnog poziva za ovo istraživanje izabrao četiri kandidata. Pojašnjavaju, međutim, da će nedostajući broj nadomjestiti angažovanjem drugih anketara.

”Uprava za statistiku u svom javnom pozivu između ostalog je i istakla: ‘Ukoliko ne bude zainteresovanih kandidata u citiranim opštinama... ovaj organ zadržava pravo da angažuje anketare iz redovnih statističkih istraživanja’. Kako u konkretnom slučaju nedostaje 16 anketara, to će ovaj organ shodno citiranom stavu iz javnog poziva, izvršiti popunjavanje nedostajućih anketara iz drugih statističkih istraživanja, iz kojih razloga se javni poziv neće ponovo objavljivati”, kazali su iz Monstata.

Pojasnili su i da svi angažovani kandidati prije terenskog rada prolaze obuku za istraživanje o uslovima i bezbjednosti žena. Kako je planirano, istraživanje se realizuje od 1. oktobra do 30. novembra. Prema izvještaju komisije za izbor kandidata, istraživanjem su obuhvaćene sve opštine, osim Gusinja.

Bonus video: