ministarka borovinić bojović u zvaničnoj posjeti

Vlada za ugovor koji bi omogućio liječenje crnogorskih državljana u Turskoj

“Nastavak saradnje, u oblasti zdravstva, predstavlja za nas mogućnost da unaprijedimo sopstvene kapacitete, posebno imajući u vidu dostignuća Turske u ovoj značajnoj oblasti”, kazala je Borovinić Bojović

7090 pregleda 4 komentar(a)
Borovinić Bojović i Kodža, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović i Kodža, Foto: Ministarstvo zdravlja

Vlada Crne Gore zainteresovana je za sklapanje ugovora o pružanju usluga sa državnim zdravstvenim ustanovama Turske, kojim bi se omogućilo liječenje određenog broja crnogorskih državljana u toj državi, saopštila je ministarka ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ministarka je, tokom posjete Turskoj, održala sastanak sa ministrom zdravlja te države Fahretinom Kodžom.

“Nastavak saradnje, u oblasti zdravstva, predstavlja za nas mogućnost da unaprijedimo sopstvene kapacitete, posebno imajući u vidu dostignuća Turske u ovoj značajnoj oblasti”, kazala je Borovinić Bojović.

Podsjećajući da je 2014. godine potpisan Sporazum o saradnji sa Turskom, ona je kazala da je Vlada odlučna i spremna da se ta saradnja nastavi kroz modalitete koje omogućava taj sporazum.

“Predlažemo da se u skoroj budućnosti obnovi zajednički radni komitet, koji će se starati o realizaciji zajedničkih aktivnosti, a čiji bi članovi bili predstavnici dva ministarstva, kao i rukovodioci ključnih zdravstvenih institucija”,istakla je ministarka.

Crna Gora je, kako je kazala, zainteresovana za saradnju u razmjeni iskustava u dijelu uvođenja digitalnog zdravstva, usavršavanje zdravstvenih radnika, odnosno ljekara raznih specijalnosti u klinikama Turske, stipendiranje određenog broja studenata medicine, saradnja u upravljanju kovid pandemijom, nabavke vakcina, opreme...

“Vlada Crne Gore je posebno zainteresovana za sklapanje ugovora o pružanju usluga sa državnim zdravstvenim ustanovama Republike Turske kojim bi se omogućilo liječenje određenog broja crnogorskih državljana u toj državi. Kategorija i broj pacijenata bili bi određeni ugovorom. Vlada je spremna da u okviru svojih kapaciteta omogući recipročne aktivnosti zavisno od interesovanja Vlade Republike Turske”, zaključila je ministarka zdravlja.