poručili da je socijalna politika prioritet vlade

MPNKS: Plate prosvjetnim radnicima od januara veće za 17 odsto

Iz Ministarstva su kazali da prosvjetni radnici ni u prethodnom periodu nisu bili zapostavljeni, kao i da su učinili sve da i bivši direktori ostvare svoje pravo na rad

39773 pregleda 125 reakcija 100 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta najavilo je povećanje zarada od 17 odsto za prosvjetne radnike od 1. januara.

Kazali su da je taj resor od početka pokazao i dokazao da su im učenici i prosvjetni radnici na prvom mjestu, što je, kako dodaju, misija i vizija koja mora biti primarna, posebno u resoru prosvjete.

Najavljeno uvećanje zarada, koje je obezbijedilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, za MPNKS je i dokaz da je socijalna politika prioritet Vlade.

"Povećanje zarade se ne odnosi samo na prosvjetne radnike već i na zaposlene u zdravstvu, što je nesumnjivo veliki uspjeh Ministarstva finansija i socijalnog staranja", navodi se u saopštenju.

Naveli su i da prosvjetni radnici ni u prethodnom periodu nisu bili zapostavljeni.

"Nijednom zaposlenom na određeno vrijeme nije prekidan radni odnos za vrijeme zimskog i ljetnjeg raspusta, usled čega su: ostvarili zaradu za te mjesece, plaćen im je radni staž, a mnogi su na korak od ostvarenja prava na transformaciju iz radnog odnosa na odredjeno vrijeme u radni odnos na neodredjeno vrijeme."

"Takođe, MPNKS je učinilo sve da i bivši direktori ostvare svoje pravo na rad, čime je još jednom pokazano da je staranje o standardu i potrebama zaposlenih na prvom mjestu. Zaposleni koji je napravio propuste kao rukovodilac javne ustanova po automatizmu ne znači da je loš nastavnik, naprotiv", dodaje se u saopštenju.

Zbog toga je, kako su kazali, MPNKS sprovodeći politiku Vlade, pružilo jednake šanse za sve.

"Imajući u vidu da je ovo samo dio, onoga što je MPNKS sprovelo i da ne obuhvata pojedinačne zahtjeve prosvjetnih radnika, pojedinačne zahtjeve škola, roditelja, učenika kojih ima u velikom broju i koji su u velikom broju i usvojeni, nejasan je stav g. Nikolaja Kneževića koji se tek sada sjetio problema koji postoje mnogo duže nego ovo Ministarstvo. Problema koji postoje i postojali su sve vrijeme njegovog angažovanja u sindikatu. Prosvjetni radnici se pitaju zašto ovako oštar na riječima i beskompromisan u nastupu nije bio proteklih godina i decenija? Zašto je položaj prosvjetnih radnika sa svakim donošenjem novih obrazovnih zakona bivao sve gori? Svaki problem koji je naveo naslijedjen je, nisu škole preko noći oronule, niti su nastavnici tu gdje jesu od juče."

"Bez obzira na sve navedeno, pa čak i na one koji u svojim pojavljivanjima i nastupima nisu konstruktivni, čak naprotiv, MPNKS se suočava sa svim izazovima, i rješava svaki jedan po jedan. I to je neupitno jer smo dosadašnjim djelovanjem pokazali da nam je cilj zadovoljan nastavnik", stoji u saopštenju.

Iz MPNKS tvrde i da su uvijek bili pristupačni Sindikatu, te da je svaki predstavnik sindikata prosvjete, "a bilo ih je do sada četiri, primljen, obavljen je razgovor i skoro sve sugestije su bile prihvaćene".

"Zašto nijednom sa druge strane nije bio g. Knežević već svaki put neki drugi predstavnici Sindikata nije pitanje za MPNKS, već je pitanje na koje se odgovor mora tražiti u okviru Sindikata. MPNKS ne pravi razliku izmedju članova sindikata, niti ga se tiču kadrovska rješenja u toj radničkoj organizaciji. MPNKS je bilo i ostalo spremno da razgovara kao što to i činimo od samog početka, a prepuštamo Sindikatu da sam odredi svoje predstavnike kao socijalni partner koji zastupa interese prosvjetnih radnika, uz napomenu da ih podjednako snažno zastupa i MPNKS."

Namjera tog resora je jasna, kako su kazali, kada se uzme u obzir činjenica da je ministarka Vesna Bratić prosvjetni radnik.

"Da li je potrebno postavljati pitanje kakve su njene želje u odnosu na položaj prosvjetnih radnika u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas