Inicijativa "Grin houma" za sanaciju i revitalizaciju zaštitnog šumskog pojasa kod KAP-a

Iz nevladine organizacije ističu da zaštitni šumski pojas na Ćemovskom polju ima veliku ambijentalnu, estetsku, ekološku vrijednost za Podgoricu

941 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nevladina organizacija "Grin houm" (Green Home) uputila je Glavnom gradu inicijativu za sanaciju i revitalizaciji zaštitnog šumskog pojasa Ćemovsko polje, kod KAP-a.

Zaštitni šumski pojas predstavlja sađenu šumu alepskog bora, čempresa i crnog bora koji je sađen nakon Drugog svjetskog rata.

"Zaštitni šumski pojas formiran je neposredno uz industrijsku zonu KAP-a, ali pored te uloge ima i vjetrozaštitnu funkciju i predstavlja zeleni prsten grada. Zaštitni šumski pojas sađen je u cjelinama između kojih se nalaze požarni putevi, kako bi u slučaju nastanka požara, isti bio saniran odmah i kako bi se onemogućilo dalje širenje požara na ostale cjeline", saopštili su iz "Grin houma".

Zaštitni šumski pojas, međutim, iz godine u godinu se "gubi usljed požara i sječe drveća", ističu iz te NVO.

"Požarni putevi su prilično neprohodni zbog obrasle vegetacije i onemogućava se prolazak vatrogasnih vozila, što za posljedicu ima požare većih razmjera i gubitak zelenog fonda. Sječa drveća vrlo često prođe nesankcionisano. Dio zaštitnog šumskog pojasa koji i dalje postoji, uglavnom služi za odlaganje raznog otpada: guma, građevinskog šuta, komunalnog i životinjskog otpada. Tokom akcije koju je Green Home sprovela 2018. godine a u saradnji sa Čistoća D.O.O. sa ove lokacije uklonjeno je 350 vreća otpada i 15 kiperskih tura građevinskog šuta. Na ovom području sprovedene su i brojne akcije sadnje na inicijativu pojedinaca, NVO, ali nažalost, pomak i unapređenje ovog zaštitnog šumskog pojasa nije vidljiv", dodaje se u saopštenju.

Iz "Grin houma" naglašavaju da zaštitni šumski pojas na Ćemovskom polju ima veliku ambijentalnu, estetsku, ekološku vrijednost za Podgoricu.

"S toga očekujemo adekvatnu reakciju Glavnog grada i pokretanje aktivnosti na sanaciji i revitalizaciji ovog zelenog pojasa", zaključuju iz te NVO.

Bonus video: