MUP: Uklonjena avio bomba, pronašli je radnici CRBC

Bomba transportovana na privremeno skladištenje

6888 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Mup.gov.me
Foto: Mup.gov.me

Radnici kineske firme CRBC koji su angažovani na uređenju korita rijeke Tare, za potrebe izgradnje autoputa, pronašli su avio bombu težine 453 kg, koja ima eksplozivno punjenje od 172 kg.

Oni su o tome obavijesti Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a preko OKC 112.

"Terenski dio ove veoma kompleksne operacije trajao je četiri radna dana. Službenici Direktorata za zaštitu i spašavanje - Direkcije za operativne poslove uspješno su 4. oktobra 2021. godine izvršili uklanjanje upaljača i bustera. Napominjemo da je zbog stanja u kome se nalazio upaljač bilo veoma rizično pomjerati avio bombu, te se iz tog razloga moralo pristupiti razoružavanju bombe na licu mjesta. Nakon uklanjanja upaljača i bustera, isti su uništeni kontrolisanom eksplozijom u neposrednoj blizini mjesta pronalaska", saopšteno je iz Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a.

avio bomba CRBC
foto: Mup.gov.me

Dodali su da je bomba nakon vađenja upaljača transportovana na privremeno skladištenje.

"Aktivnost uklanjanja upaljača i vađenja bustera iz avio bombe su neposredno realizovali službenici odsjeka za NUS Vladan Burić i Milovan Joksimović. Posebnu zahvalnost za nesebičnu pomoć u angažovanju mehanizacije i ljudstva službenici odsjeka za NUS duguju radnicima kompanije DOO Keker - Kolašin i CRBC", navodi se u saopštenju.

Bonus video: