Nabavili 100.000 brzih testova

Treću dozu vakcine protiv Kovida-19 primilo je 800 građana - 750 Fajzer vakcinu, ostali Sinofarm i AstraZeneku

4830 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Javna ustanova “Montefarm” kupila je 100.000 komada brzih testova na koronavirus, u vrijednosti od 400.000 eura.

Ta ustanova potpisala je ugovor o nabavci sa kompanijom “Osmi red”, koja se obavezala da će u roku od pet dana od zaključenja isporučiti 30 odsto testova, 40 odsto u roku od 20 dana, a preostalu količinu najkasnije za mjesec.

”Montefarm” je tražio test koji se nalazi na listi Svjetske zdravstvene organizacije, čija je specifičnost minimum 97, a senzitivnost najmanje 80 odsto, kao i da vrijeme očitavanjua rezultata ne bude duže od 30 minuta. Potrebno je bilo i da pakovanje sadrži kompletni materijal za uzorkovanhje i testiranje, da bude jednostavan za upotrebu i stabilan na sobnoj temperaturi.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je od decembra do avgusta u prosjeku dnevno testirano 1.742 osoba na dan.

U utorak su u javnim i privatnim laboratorijama analizirana 2.774 uzorka, od kojih je 352 bilo pozitivno.

Iz IJZ je saopšteno i da je prijavljeno 11 smrtnih ishoda... od kojih je šest iz Podgorice, po dva iz Nikšića i Pljevalja i jedan iz Danilovgrada. Najmlađi preminuli imao je 40, a najstariji 86 godina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, treću dozu vakcine protiv Kovida-19 primilo je 800 građana - 750 Fajzer vakcinu, ostali Sinofarm i AstraZeneku, objavila je jutros TVCG.

Nacionalno stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (NITAG) u subotu je donijelo odluku da preporuči građanima da prime treću dozu vakcine i to najmanje pet mjeseci nakon revakcinacije, a posebno osjetljivim osobama već posle dva mjeseca... Građanima starijim od 60 godina preporučena je Fajzer vakcina, a mlađima ta ili vrsta vakcine koju su već primili.

Prema preporukama NITAG, treću dozu ne moraju da prime osobe koje su vakcinisane i nakon toga preležale COVID-19.

Bonus video: