Dvije zgrade za potrebe policije

Glavni grad će za dvije zgrade za Sindikat bezbjednosnih institucija učestvovati kroz komunalno opremanje zemljišta
561 pregleda 5 komentar(a)
Stari aerodrom, Foto: Luka Zeković
Stari aerodrom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2017. 06:39h

Glavni grad će, ukoliko odbornici u gradskoj Skupštini daju 'zeleno svjetlo', doprinijeti izgradnji dvije zgrade za Sindikat bezbjednosnih institucija Crne Gore kroz naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta čiji iznos još nije utvrđen.

Zgrade za višeporodično stanovanje zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Policijskoj akademiji, će se graditi na urbanističkim parcelama 2090/1084 i 78 , u zahvatu DUP-a “Konik - Stari aerodrom« - izmjene i dopune.

U predlogu Odluke se navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ugovorom broj 382 od 26.januara 1999.godine, zaključenim sa Društvenim fondom za građevinsko zemljište, poslovni prostor i puteve Podgorica, ugovorno regulisalo obaveze za dio naknade, pa doprinos Glavnog grada predstavlja naknada za razliku između novoprojektovane površine i površine regulisane navedenim ugovorom.

Iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta će biti utvrđen nakon dostavljanja ovjerene projektne dokumentacije, u skladu sa propisima koji budu u primjeni u vrijeme sačinjavanja obračuna naknade.

Usvajanjem odluka o doprinosu Glavnog grada u izgradnji zgrada na dvije parcele, biće stavljena van snage odluka od 29. decembra 2015. godine o doprinosu Glavnog grada u izgradnji objekata Vlade Crne Gore - Ministarstva unutrašnjih poslova, na urbanističkim parcelama 78 i 2090/1084 u zahvatu DUP-a “Konik - Stari aerodrom“.

Pomenute Odluke će biti stavljene van snage s obzirom da je Vlada, zaključkom od 30.marta 2017.godine donijela Odluku o prenosu prava svojine na urbanističkim parcelama 78 i 2090/1084 u zahvatu DUP-a “Konik - Stari aerodrom“ u svojini Crne Gore - Sindikatu bezbjednosnih institucija Crne Gore. Time je kompletna realizacija izgradnje zgrada na navedenim parcelama istim zaključkom prenesena na Sindikat bezbjedonosnih institucija Crne Gore.

Odbornici odlučuju i o placu na kome će se graditi Dom za stare

Glavni grad će, ukoliko Skupština usvoji predlog, doprinijeti i izgradnji Doma za stare na Starom aerodromu kroz naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 877.637 eura.

Odlukom o doprinosu Glavnog grada u izgradnji Doma za stare, predviđeno je da Glavni grad, kao nosilac prava raspolaganja, opredijeli urbanističku parcelu broj UP33, u zahvatu DUP-a “Konik - Stari aerodrom III” za izgradnju Doma.

„Glavni grad je dužan da izvrši kompletno komunalno opremanje građevinskog zemljišta o svom trošku, kao i da izgradi trafo-stanicu sa 10 kv kablom...“, navodi se u dokumentu.

Glavni grad i Ministarstvo održivog razvoja i turizma - Direkcija javnih prihoda su investitori izgradnje Doma za stare osobe, koji predviđa smještaj za 250 korisnika.

„Imajući u vidu značaj izgradnje objekta koji će obezbijediti smještaj za stare osobe, te činjenicu da ovakav objekat predstavlja ustanovu socijalne zaštite koja će u okviru stalnog smještaja pružati uslugu stanovanja, ishrane, održavanja lične higijene, brige o zdravlju i njezi i radne aktivnosti za stare osobe, ocijenjeno je opravdanim da Glavni grad doprinese ovom projektu kroz naknadu za komunalno opremanje“, navodi se u Odluci.​

Bonus video: