Prava podnijela Skupštini set izmjena zakona: Poboljšati položaj OSI

Inicijativa se sastoji od: Predloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Predloga zakona o dopuni Zakona o SPI i Predloga zakona o dopuni Zakona o PIO

3801 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Prava Crna Gora
Ilustracija, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora podnijela je Skupštini set izmjena i dopuna zakona, sa ciljem poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom (OSI).

Inicijativa se, kako je saopšteno iz te partije, sastoji od: Predloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Predloga zakona o dopuni Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Predloga zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Predlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost oslobađaju se od plaćanja PDV-a pri uvozu osobe sa 80 odsto ili više fizičkog ili senzornog invaliditeta, odnosno najmanje 60 odsto dugoročnog oštećenja organa za kretanje, koje za vlastite potrebe uvoze putnička vozila.

"Ovo je neophodno, jer važećim zakonskim rješenjem nisu obuhvaćene sve osobe sa teškim invaliditetom, niti osobe koje se otežano kreću, čime je veliki broj njih doveden u neravnopravan položaj. Ovim predlogom izmjene i dopune zakona oslobođene su i organizacije osoba sa invaliditetom od plaćanja PDV-a prilikom uvoza vozila za svoje potrebe, jer te organizacije rade na uključivanju osoba sa invaliditetom u različite društvene aktivnosti", naveli su iz Prave.

Predlogom zakona o dopuni Zakona o slobodnom pristupu informacijama uvodi se obaveza organa vlasti da moraju obezbijediti pristup informacijama u formi dostupnoj osobama sa invaliditetom, u skladu sa vrstom invaliditeta.

"Ovo je neophodno, jer u važećem Zakonu o slobodnom pristupu informacijama nije predviđeno da organ vlasti mora omogućiti pristup informacijama u formi dostupnoj osobama sa invaliditetom, tako da u praksi određene osobe sa invaliditetom ne mogu doći do svih informacija u posjedu organa vlasti, čime se dovode u neravnopravan položaj", dodaje se u saopštenju.

Predlogom zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju se omogućava korisnicima, koji ostvaruju pravo na porodičnu penziju na osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, da istu mogu staviti u stanje mirovanja, ako postoji mogućnost da se zaposle. Nakon prestanka radnog odnosa daje im se pravo da mogu nastaviti primati porodičnu penziju u istom iznosu u kojem su je primali prije zasnivanja radnog odnosa.

"Na taj način se osobama sa invaliditetom omogućava da mogu zasnovati radni odnos, a da ne izgube pravo na porodičnu penziju, što je za njih veoma važno, jer im daje određenu sigurnost. Tako se u skladu sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, daje mogućnost osobama sa invaliditetom da ostvare svoje pravo na samostalan život i rad", navode iz Prave.

Iz te partije su pozvali sve političke subjekte da u što hitnijem roku usvoje navedeni set izmjena i dopuna zakona važnih za osobe sa invaliditetom.

"Prava Crna Gora sistemski radi na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, pa ćemo tako u skupštinsku proceduru u narednom periodu predati dalja sistemska rešenja u tom pravcu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: