Božović: Uvećati naknadu za novorođenčad, stipendije i nagrade za najbolje učenike i studente

"Na ovaj način porodice dobijaju izvjesnu sigurnost, rasterećujemo roditelje finansijskih briga u, po pravilu, stresnom trenutku, kada treba da budu u potpunosti posvećeni porodičnim obavezama oko novopridošlog člana porodice, te da uživaju u najljepšim momentima svog života", izjavila je odbornica liste GB

7040 pregleda 166 reakcija 7 komentar(a)
Božović, Foto: Privatna arhiva
Božović, Foto: Privatna arhiva

Valentina Božović, odbornica u Skupštini Opštine Tivat ispred građanske liste "Goran Bošović-časno i odgovorno za bolji Tivat", podnijela je tri inicijative za izmjenu tri opštinske odluke u oblasti socijalne politike i obrazovanja, naglašavajući da su se stekli uslovi za određene intervencije, imajući u vidu da je ozbiljnim i posvećenim radom aktuelno gradsko rukovodstvo tri građanske liste NP, BF i GB, uspjelo stabilizovati finansije Opštine Tivat.

Božović je podnijela inicijativu da se uveća naknada za svako novorođeno dijete na 500 eura, bez obzira na redoslijed rađanja u porodici, umjesto dosadašnjih 120 eura, odnosno 180 eura za četvrto i svako slijedeće novorođeno dijete.

"Moramo pružiti roditeljima finansijsku podršku u iznosu koji je pristojan i dovoljan za kompletno inicijalno opremanje potrepštinama za novorođenče, kao što su nabavka kolica, krevetca, odjeće, pelena, dodataka ishrani, i svega ostalog neophodnog za normalan život, valjano zbrinjavanje i zdrav razvoj novorođenčeta. Na ovaj način porodice dobijaju izvjesnu sigurnost, rasterećujemo roditelje finansijskih briga u, po pravilu, stresnom trenutku, kada treba da budu u potpunosti posvećeni porodičnim obavezama oko novopridošlog člana porodice, te da uživaju u najljepšim momentima svog života", izjavila je odbornica liste GB.

Ona je naglasila da "Opština Tivat koja se razvija kao elitna destinacija u kojoj su troškovi života visoki, sa druge strane mora razvijati mehanizme kojima će kvalitetno pružati ozbiljnu socijalnu sigurnost svojim građanima"

Ukoliko se njen predlog o visini naknade za novorođeno dijete usvoji, Tivat će biti avangarda i apsolutni lider u toj oblasti brige za stanovništvo Crnoj Gori.

Božović je inicirala izmjenu odluke o stipendiranju studenata u dijelu da svi studenti koji ispunjavaju propisane uslove dobijaju isti novčani iznos stipendije od 100 eura mjesečno.

"Nije pravedno stipendijom manje vrijednovati postignuće studenata sa prosjekom studiranja od 9 do 9,5 (sada 70 eura), koji recimo u praksi može biti postignut na vrlo zahtjevnim i realno težim studijskim programima kao što su medicinski, arhitektonski, građevinski, elektrotehnički, mašinski fakultet, i slično, u odnosu na lakše i manje zahtjevne studijske programe brojnih privatnih fakulteta sa menadžerskim usmjerenjem, na kojima se znatno lakše postiže prosjek preko 9,5", objasnila je ona.

Božović je inicirala uvećanje studentske nagrade na iznos od 1.000 eura, umjesto dosadašnjih cirka 500 eura koliko dobri studenti dobiju godišnje iz gradske kase.

Predložila je i uvećanje novčane nagrade za dobitnike diplome Luča i Đaka generacije na 200 eura, umjesto dosadašnjih 100 eura, dok je za učenike osvajače prva tri mjesta na državnim takmičenjima predložila da se za I mjesto odredi nagrada u iznosu od 150 eura, II mjesto u iznosu od 100 eura, i III mjesto u iznosu od 50 eura.

"Dosadašnja praksa uravnilovke, jednaka nagrada u iznosu od 50 eura za prva tri mjesta, nije pravedna, a i neprimjereno je niska", istakla je Božović koja smatra i da nagradu učenicima Muzičke škole na državnom takmičenju za osvojenu Specijalnu nagradu, uveća na 100 eura, umjesto dosadašnjih 50 eura.

"Opština će uvećanjem izdvajanja za nagrađivanje najboljih studenata i učenika u iznosu od 100 odsto jasno staviti do znanja da zaista vrijednuje visoka postignuća u obrazovanju, i da ulaže u znanje kao najvrijedniji resurs u svakom društvu. Dobitnici će imati osjetniji benefit za postignuti uspjeh, jer izvanredan uspjeh, kao što su svršene studije sa prosjekom 9,5 i višim, nagrada Luča, titula Đaka generacije, nagrade na takmičenjima, jesu uspjesi zaista vrijedni pažnje i zaslužuju adekvatnu nagradu. Možda predložena rješenja nijesu dovoljna, ali su u svakom slučaju pravednija i bolja od postojećih", obrazložila je Božović dodajućii da se za realizaciju njenih predloga mogu iskoristiti sredstvga koja je Opština Tivat ranije planirala za nabavku udžbenika za đake prva tri razreda osnovne škole. Ali ih nije potrošila jer je u međuvremenu, Vlada finansirala nabavku udžbenika za sve osnovce u Crnoj Gori.

Bonus video: