Lakušić: Prioritet rješavanje problema izvorišta Bolje sestre

“Zbog ogromne nelegalne eksploatacije šljunka, crnogorsko primorje može ostati bez vode, zato Regionalni vodovod čini sve da obezbijedi alternativna rješenja koja će dovesti do sprečavanja dalje devastacije izvorišta”, zaključio je Lakušić

3259 pregleda 3 komentar(a)
Lakušić, Foto: Privatna arhiva
Lakušić, Foto: Privatna arhiva

Rješavanje problema smanjenja kapaciteta izvorišta Bolje sestre prioritet je Regionalnog vodovoda, poručio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Zoran Lakušić, dodajući da zbog toga u potpunosti podržavaju obustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska u koritu Morače.

"U potpunosti podržavamo reakciju Urbanističko-građevinske inspekcije, koja je napokon naredila da se uklone nelegalne separacije i objekti u selu Mahala, Ranka Raja Šuškavčevića i Danila Petrovića, jer svojim aktivnostima ugrožavaju izvorišta Bolje sestre i kvalitet vode“, kazao je Lakušić.

On je naveo da je, zbog nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska u koritu Morače, izdašnost izvorišta za 15 godina smanjena za preko 80 odsto.

“Izdašnost izvorišta je 2005. godine bila 2.660 litara u sekundi, a septembra prošle godine svega 334 litra u sekundi, što predstavlja minimum svih minimuma”, naveo je Lakušić.

On je naveo da je korito Morače produbljeno znatno ispod 10,5 metara nadmorske visine, što je najniža dozvoljena kota.

“Zato imamo konstatni pad izdašnosti izvorišta, koji je naročito izražen od 2017. godine”, rekao je Lakušić.

On je naveo da je taj pad direktno povezan sa problemom nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka u koritu Morače, u drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre.

“Organizovana devastacija korita Morače i izvorišta Bolje setre traje deceniju i po, dok su glavni akteri za to vrijeme napravili privatne i poslovne imperije”, kazao je Lakušić.

On je ocijenio da je nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska bila moguća, jer je, kako je kazao, imala podršku pojedinih struktura bivše vlasti.

“Skandalozno je da se na taj način, svih ovih godina, po mjeri moćnika, koji su naučili da od države samo otimaju, a da ne daju ništa, mjerio patriotizam. Poručujemo im da je toga bilo dosta”, rekao je Lakušić.

On je kazao da novi menadžment Regionalnog vodovoda nadzire zonu sanitarne zaštite, u cilju praćenja i suzbijanja svih nedozvoljenih radnji.

Lakušić je istakao da u Odboru namjeravaju da zaštite izvorište Bolje sestre, koje je veoma značajno za normalno funkcionisanje života na crnogorskom primorju.

Vodoizvorište Bolje sestre, kako je istakao, spada u 150 najznačajnijih tačaka karsta u svijetu.

“Zbog ogromne nelegalne eksploatacije šljunka, crnogorsko primorje može ostati bez vode, zato Regionalni vodovod čini sve da obezbijedi alternativna rješenja koja će dovesti do sprečavanja dalje devastacije izvorišta”, zaključio je Lakušić.

Bonus video: