Bečić: Skupština Crne Gore čvrsto opredijeljena u pravcu sprovođenja ekoloških politika

U konačnom "namjera je našeg parlamenta da, kroz nabavku vozila na električni pogon u što skorijem roku potpuno zamijenimo vozila na benzinski i dizel pogon i na taj način utiče na smanjenje emisije štetnih gasova, čime će napraviti i značajnu uštedu novca"

5802 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore čvrsto je opredijeljena u pravcu sprovođenja ekoloških politika, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On se obratio učesnicima XIV Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih evropskih država u okviru sesije "Uloga parlamenta u savremenim ekološkim izazovima"

Bečić je tom prilikom kazao da je parlament "vrhovni forum predstavnika građana", te da predstavlja instituciju koja je "prvopozvana da usvaja i oblikuje ekološke politike koje će sprovoditi vlada"

On je podsjetio da je Skupština Crna Gora usvajanjem Deklaracije o proglašenju Crne Gore ekološkom državom prije još prije trideset godina prepoznala potencijal razvoja države na bazi ekologije i značaj očuvanja životne sredine.

"Upravo nam trodecenijska distanca daje mogućnost da na adekvatan način sagledamo postignute rezultate ovog čina. Kada analiziramo ulogu parlamenta, uzimajući u obzir period od usvajanja Deklaracije do danas, slobodno se može zaključiti da je učinjeno mnogo u smislu donošenja zakona i drugih akata i poboljšanja zakonskog okvira, ali i usaglašavanja sa onim što je zakonska regulativa EU. Sa druge strane, i na polju legislative i pomenutog usaglašavanja, pred nama je dosta posla", naveo je on.

Bečić je podsjetio na važnost unapređenja nadzorne i kontrolne uloge parlamenta u implementaciji postojećih i budućih zakonskih rješenja, te naglasio da su poslanici 27. saziva preduzeli krupne korake u tom pravcu.

Takođe je ukazao na važnost međunarodne saradnje, ističući da „saradnja svih zemalja Evrope u oblasti zaštite životne sredine ne smije biti dovedena u pitanje, bez obzira da li je neka zemlja članica EU ili ne, potpuno nezavisno od njene veličine – svi moramo biti uključeni“.

Aleksa Bečić
foto: Skupština Crne Gore

"Klimatske promjene i globalizacija uslovili su da ekološki izazovi sa kojima se suočavamo, ne po svojoj veličini, ali svakako po svojoj vrsti i stepenu složenosti, budu manje-više isti na svakom kraju planete. Zato, njihovo prevazilaženje zahtijeva zajednički odgovor, koji mora biti imperativ od prvorazrednog značaja za sve nas, jer zagađenje ne poznaje granice“, kazao je on.

Bečić je podsjetio na posvećenost Evropske komisije borbi protiv klimatskih promjena, uz naglasak da je novo skupštinsko rukovodstvo “nakon više decenija u kojima ova tema nije bila u fokusu, vođeni ekološkim idejama, pristupilio temeljnoj adaptaciji centralne zgrade Skupštine Crne Gore“.

U konačnom "namjera je našeg parlamenta da, kroz nabavku vozila na električni pogon u što skorijem roku potpuno zamijenimo vozila na benzinski i dizel pogon i na taj način utiče na smanjenje emisije štetnih gasova, čime će napraviti i značajnu uštedu novca"

U saopštenju Skupštine se navodi da je otvarajući sesiju, podsjetio na brojne projekte koje je crnogorski Parlament do sada uspješno pokrenuo, sa akcentom na adaptaciju centralne zgrade Skupštine Crne Gore, u sklopu koje će se naročita pažnja posvetiti energetskoj efikasnosti i održivosti, što će rezultirati značajnoj uštedi u potrošnji električne energije. Takođe, on je istakao čvrstu opredijeljenost u praćenju i sprovođenju savremenih ekoloških trendova, čemu u prilog ide i projekat E-parlament.

"Ovim projektom digitalizacije cjelokupnog zakonodavnog procesa posvećeni smo ideji izbacivanja papira iz upotrebe. Pomenutoj ideji doprinijeće i opcija elektronskih predstavki koju smo uveli na našem sajtu, kao i „e-peticija“ koju privodimo kraju", saopštio je predsjednik Skupštine.

Bonus video: