Sindikat: Sekulović zaslužio kritike zbog nekorektnog odnosa

U Sindikatu uprave i pravosuđa očekuju da se na dnevnom redu jesenjeg zasjedanja Skupštine nađu izmjene i dopune dva zakona koji se tiču odlaska u penziju pod povoljnim uslovima vatrogasaca spasilaca i zatvorskih policajaca

5034 pregleda 2 komentar(a)
Rakočević, Foto: Boris Pejović
Rakočević, Foto: Boris Pejović

Sindikat uprave i pravosuđa uputio je otvoreno pismo rukovodiocu Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergeju Sekuloviću, u kojem navode kako očekuju da se na dnevnom redu jesenjeg zasjedanja Skupštine nađu izmjene i dopune dva zakona koji se tiču odlaska u penziju pod povoljnim uslovima vatrogasaca spasilaca i zatvorskih policajaca.

U saopštenju, koje potpisuje predsjednik Sindikata Nenad Rakočević, navodi se da od 1. septembra čekaju odgovor Sekulovića i dogovor za sastanak povodom tog pitanja.

"Više puta smo urgirali kako bismo samo dobili informaciju dali ste proslijedili Skupštini Crne Gore predloge pomenutih izmjena zakona kako bi se našli na dnevnom redu jesenjeg zasjedanja, ali ste Vašim odnosom pokazali svu netransparentnost i nekorektnost da ste zaslužili sve negativne kritike sa naše strane, odnosno od strane naših članova vatrogasaca spasilaca i zatvorskih policajaca Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ukoliko predlozi izmjena i dopuna zakona ne budu na dnevnom redu parlamenta, iz Sindikata poručuju da će pozvati članstvo da u budućnosti "slučajno ne daju podršku onim političkim subjektima koji podržavaju" Sekulovića i njegov rad.

Iz Sindikata su podsjetili Sekulovića i na imenovanje Nataše Radonjić za v.d. generalnu direktoricu Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, na poziciju koju je obavljala i u vrijeme prethodne Vlade.

Rakoćević ukazuje da je ta odluka, koju je donio razriješeni ministar Vladimir Leposavić, bila nezakonita i u suprotnosti sa članom 135 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

"Ovakav način postavljenja nije bio moguć u skladu sa zakonom, već je Nataša Radonjić mogla biti postavljena jedino uz poštovanje odredbi člana 60 st. 3, 4 i 6 Zakona o državnim službenicima i namještenicima."

"Navedenim rješenjem određeno je da Nataša Radonjić vrši poslove koje za posledicu imaju da je imenovana potpisivala sve izvještaje o započetim i završenim kaznama rada u javnom interesu za osuđena lica, izvještaje za kaznu zatvora u prostorijama za stanovanje, izvještaje o uslovnom otpustu za osuđena lica, izvještaje u krivičnom postupku, mjerama bezbjednosti, rješavanju o pravima i obavezama osuđenih lica, izvještaje iz registra kaznene i prekršajne evidencije itd", navodi Rakočević.

Ističe da je Radonjić, "po nezakonitom rješenju", za period važenja rješenja od 23. decembra prošle do 2. aprila ove godine, "primala nezakonito" mjesečnu novčanu naknadu koja pripada licu visokog rukovodnog kadra - generalnom direktoru.

"U navedenom periodu nezakonito je učestvovala u izradi Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, gdje je između ostalog izvršila prilagođavanje uslova za pojedina rada mjesta ne stvarnim potrebama istih, već nasuprot podobnim službenicima. Nataša Radonjić je u tom periodu takođe nezakonito kao predstavnik Ministarstva pravde učestvovala u radu Tužilačkog savjeta i za to takođe primala mjesečnu naknadu."

"Usvajanjem novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, na koji je naš sindikat predao Ustavnu inicijativu zbog nezakonitosti koje sadrži, nezakonito je od 02.04.2021. godine postavljena na mjesto Samostalnog savjetnika 1, a sa toga mjesta predložena i postavljena za VD generalne direktorice Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u tom ministarstvu od 12.04.2021. godine, koju i dalje obavlja", dodaje Rakočević.

Kazao je da su na navedeno ukazali Upravnoj inspekciji, koja je sve konstatovala u svome dopisu.

"Na osnovu dopisa Upravne inspekcije je obaviješten Predsjednik Vlade CG, Potpredsjednik Vlade CG, generalni sekretar Vlade CG, Vi kao Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, državni sekretar Boris Marić i ASK, tako da se sada čeka reakcija nadležnih državnih organa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: